Do kraja mjeseca s radom će početi 150 metalaca nikšićke Željezare

Autor: Siniša Malus , 06. veljača 2023. u 07:00
Očito i u EPCG imaju interes da se proizvodnja što prije pokrene, a posla će biti dosta/Shutterstock

Željezara će biti pretvorena u solarnu elektranu.

Većina bivših radnika Željezare Nikšić počet će raditi do kraja ovog mjeseca, rekao je Pobjedi Ljubiša Đikanović, jedan od bivših metalurga koji se jutros sastao s predsjednikom Upravnog odbora EPCG Milutinom Đukanovićem.

Kupoprodajni ugovor, vrijedan 20 milijuna eura, potpisali su posljednjih dana prošle godine Elektroprivreda Crne Gore i turska kompanija Toščelik, čime su obradovali bivše zaposlenike nikšićke Željezare.

No, i nakon ozvaničenja obrta, nastavili su se okupljati na krovu upravne zgrade, uvjeravajući nadležne da će biti tamo dok ne dobiju rješenje na neodređeno vrijeme u novoj tvrtki, koja je u međuvremenu registrirana kao “EPCG-Željezara”, a za čijeg je izvršnog direktora imenovan Đorđije Manojlović, koji je do tada rukovodio Sekretarijatom za prostorno planiranje Opštine Nikšić.

Ozbiljni planovi
“Planirali smo da izađemo ispred zgrade EPCG i protestiramo, jer želimo da radimo, au međuvremenu nas je Đukanović pozvao na sastanak. Obaviješteni smo da će rata turskom vlasniku biti isplaćena do 14. veljače, a da nakon osam dana ulazimo u hale Željezare.

Licitiralo se s brojem radnika, ali smo ustrajni i očekujemo da ćemo u startu zaposliti oko 150 od ukupno 220 radnika koji su 1. rujna prošle godine ostali bez posla. Nije isključeno da svi krenemo do kraja mjeseca i moguće je da prvo dobijemo ugovore za radove, a nakon toga raspišemo natječaj kako bismo ispoštovali sve zakonske procedure.

229

bivših radnika Željezare imat će primat pri zapošljavanju

Očito i u EPCG imaju interes da se proizvodnja što prije pokrene, a posla će biti dosta. Prvo treba očistiti pogone, a mi smo spremni krenuti u proizvodnju konstrukcija za solarne panele. Dogovoreno je i da će jedan broj naših kolega biti angažiran kao osiguranje tvornice, a da to više neće raditi privatna tvrtka”, rekao je Ljubiša Đikanović.

Kako se koji segment bude pokretao tako će se i zapošljavati radna snaga, a primat će imati bivših 229 radnika Željezare. Upravni odbor EPCG, u svojstvu osnivača, donio je nedavno odluku o osnivanju kćerke firme DOO EPCG-Željezara Nikšić, a dana je i suglasnost na poslovni plan buduće kompanije.

Kako su najavili, EPCG će svojoj novoformiranoj kompaniji kćeri EPCG-Željezara Nikšić ustupiti imovinu stečenu kupoprodajnim ugovorom, kako bi dodatno podržali razvoj solarne i drugih vrsta obnovljivih izvora energije, koji predstavljaju budućnost za energetski sektor Crne Gore.

Poslovnim planom je predviđeno da će se nova tvrtka sastojati od nekoliko proizvodnih jedinica (Solar, Donja konstrukcija, Konstrukcija i dr.), a planirano je zapošljavanje 304 radnika koji će se zapošljavati fazno, sukladno poslovnom planu, odnosno potrebama proizvodnje.

Ono što se sada zna jest da će Željezara, nekadašnji simbol ne samo nikšićke, već i crnogorske metalurgije i industrije, biti pretvorena u solarnu elektranu koja će poslovati u okviru EPCG grupe. To će označiti kraj nekadašnjeg giganta teške industrije, nakon skoro 70 godina od osnivanja.

Nove djelatnosti
Prije nekoliko tjedana, predsjednik Upravnog odbora EPCG Milutin Đukanović potvrdio je da se nova tvrtka neće baviti proizvodnjom čelika, “već nekim drugim djelatnostima”.

“Planiran je jedan tehnološki centar koji će podržati solarnu industriju. Nikšić i sama Crna Gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo napraviti poslovni plan za montažu solarnih panela u Nikšiću”, najavio je Đukanović nakon pregovora.

Đukanović je nedavno u emisiji “Okvir” na Televiziji Crne Gore, predstavljajući biznis plan, naglasio da se očekuje kako će neto profit u prvih pet godina nove kompanije biti blizu 30 milijuna eura.

Predsjednik Upravnog odbra EPCG-a zakjučio je da se radi na popisu imovine sadašnje Željezare, njenoj vrijednosti, te da već imaju nacrt “lijepog poslovnog plana”.

Komentirajte prvi

New Report

Close