Direktori državnih tvrtki u Crnoj Gori ostaju bez prava na otpremninu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2023. u 07:14
Prethodna praksa nanosila je značajnu štetu javnim financijama Crne Gore/Pixabay

U susjednoj državi kreće proces izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije.

Čelnici kompanija u državnom vlasništvu u Crnoj Gori ubuduće neće moći računati na otpremnine kad im prestane mandat, stoji u prijedlogu izmjene antikorupcijske regulative.

Kako navodi portal tamošnje javne televizije RTCG koji je imao uvid u prijedlog, imjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije zabranjuje se ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana upravnog odbora kompanije u državnom vlasništvu.

Predložene izmjene i dopune naći će se u srijedu pred članovima parlamentarnog Odbora za antikorupciju.

Normativna ograničenja
“Nije dopušteno ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu. Zbog zaštite javnog interesa propisati povratno djelovanje ove norme”, piše u tekstu, čiji su autori članovi parlamentarne radne skupine koja je radila na izmjenama i dopunama. Pritom je obrazložena i zabrana ugovaranja otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana Uprave kompanije u državnom vlasništvu.

“S obzirom na prethodnu praksu kojom se nanosila značajna šteta javnim financijama i grubo narušavao javni interes, neophodno je postaviti normativna ograničenja i zabrane u ovom području”, ističe se u tekstu. Podsjetimo, krajem prošle godine kompanija “To Montenegro” angažirala je v.d. direktora Sašu Radovića, iako je on svega godinu i pol ranije dobio 76.000 eura otpremnine iz Budvanske rivijere.

Potom je prijavu nadležnoj inspekciji podnijela ta hotelska grupacija, nakon što je Radović odbio vratiti novac. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i otvorio polemiku o pitanju otpreminina u državnim poduzećima.

Predlagači izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije tvrde da imovina djece javnih dužnosnika često naprasno raste i umnožava se, bez očiglednih izvora prihoda, odmah nakon napuštanja zajedničkog kućanstva.

“Zbog toga se posebnim članom dodatno precizira da izvještaji koje podnosi javni dužnosnik trebaju obuhvaćati i njegovu imovinu i prihode, kao i imovinu i prihode njegovog bračnog ili izvanbračnog supružnika i djece”, stoji u prijedlogu. Dosadašnja je praksa pokazala da crnogorski dužnosnici obično ne prijavljuju promjene u imovini sve dok one ne budu registrirana u katastru ili drugom registru,

Detaljniji podaci
Izmjenama se također predviđa da dužnosnik dvije godine po prestanku javne funkcije podnosi izvještaj do kraja ožujka tekuće godine za prethodnu godinu, a ne kao što je to do sada bio slučaj u vremenskom razdoblju kada mu je prestala funkcija, odnosno kada je prvi put obavijestio da mu je prestala funkcija.

Posebnim članom se dodaje i obaveza javnog funkcionera da prijavljuje podatke o zakupu u skladu s propisom koji uređuje obvezne odnose, kao i zajmove i potraživanja od fizičkih i pravnih osoba, te digitalnu imovinu, kao što su kriptovalute i nezamjenljivi tokeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close