Diplomatima predstavljene investicijske prilike u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2023. u 07:00
Od 2006. u Crnu Goru je pristiglo 13 milijardi dolara izravnih investicija, kaže Nina Drakić/PK Crne Gore

Bila je to prilika da se predstave ekonomski rezultati i investicijski potencijali Crne Gore u cilju promocije i jačanja međunarodne gospodarske suradnje.

Privredna komora Crne Gore organizirala je u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova radni doručak u hotelu Hilton s predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) iz više od 30 zemalja svijeta (Albanija, SAD, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Finska, Francuska, Grčka, Njemačka, Mađarska, Italija, Koreja, Letonija, Norveška, Sj. Makedonija, Palestina, Kina, Rumunjska, S. Arabija, Slovenija, Slovačka, Srbija, Španjolska, Švicarska, Turska, Ukrajina, UAE, V. Britanija).

Bila je to prilika da se predstave ekonomski rezultati i investicijski potencijali Crne Gore u cilju promocije i jačanja međunarodne gospodarske suradnje. Predsjednica Komore Nina Drakić ocijenila je da partnerska suradnja s DKP ima izuzetan značaj za domaće privrednike i strane ulagače kojima se pruža prilika da se uvjere da je Crna Gora dobra investicijska destinacija.

“Međunarodne kompanije koje uspješno posluju u Crnoj Gori najbolja su preporuka ulagačima i najpouzdaniji signal povjerenja i dobrog poslovnog ambijenta”, rekla je Drakić ističući da je država sačuvala makroekonomsku i financijsku stabilnost u uvjetima globalne ekonomske neizvjesnosti, te da u 2022. prema procjenama bilježi rast BDP-a od 7% i BDP per capita od 8000 eura.

“Najveći izazovi održanju takvog tempa ulaganja koje mogu podržati visoke stope rasta bit će održavanje fiskalne ravnoteže i stabilne eksterne financijske pozicije Crne Gore “, rekla je Drakić.

Naglašava da inflacija od 13% ukazuje da će potreba za fiskalnom disciplinom biti sve izraženija, a mogućnost poticanja rasta kroz potrošnju sve manja. Ocijenila je i da će glavni katalizator investicijske aktivnosti u sljedećem razdoblju biti izgradnja novih energetskih kapaciteta. Smatra da je Crnoj Gori potrebno više IT stručnjaka koji će donijeti potreban tehnološki iskorak privredi.

Komentirajte prvi

New Report

Close