Dionice Luke Bar u silaznoj putanji, u Vladi nisu zabrinuti

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Kako su početkom ove godine ostvareni niži tromjesečni prihodi, došlo je do pada cijena dionica.

Ministarstvo financija nije zabrinuto zbog pada cijena dionica Luke Bar za trećinu na Montenegroburzi nakon povećanja vlasničkog udjela države u toj tvrtki. Pobjeda je objavila da je burza nepredvidiva i da cijene svakodnevno skaču i padaju.

Pad dobiti
Ekonomski analitičar Oleg Filipović smatra da će ulaganje države od 12,4 milijuna eura za kupnju četvrtine dionica Luke Bar biti dobar posao ako se ostvari povrat u roku od sedam godina. Te su dionice prošlog tjedna pale s 90 centi na 60 centi.

Ministarstvo nije komentiralo pad dobiti Luke Bar u prvom tromjesečju ove godine s 1,07 milijuna eura, s 1,27 milijuna eura na 207,98 tisuća eura, kada je zabilježen pad pretovara brodova za šest posto u odnosu na prošlogodišnje. isto razdoblje prošle godine.

Iz resora kojim rukovodi Aleksandar Damjanović podsjetili su da je Vlada u prosincu usvojila informaciju o namjeri otkupa dijela dionica u vlasništvu manjinskih dioničara Luke Bar 8., 15. i 22. prosinca, te 9. veljače, na temelju kojom je kupila 13,9 milijuna dionica ili 24,49 posto, po ukupnoj cijeni od 12,43 milijuna eura i dosegla 78,54 posto temeljnog kapitala društva.

U to su se upustili jer je Luka Bar prepoznata kao lider u postavljanju novih standarda u kvaliteti, profesionalnosti, pouzdanosti i konkurentnosti na ovom području lučkih usluga u regiji, kao i da je tijekom pandemije uspjela održati kontinuitet i ostvariti bolje poslovne rezultate.

“Namjera Vlade bila je postati stopostotni vlasnik i valorizirati potencijale Luke Bar kako bi postala važno čvorište logističkog sustava u regiji, s obzirom da je riječ o jednoj od najprofitabilnijih kompanija tog profila. Odluku Vlade o dokapitalizaciji Luke Bar smatramo načinom da se u ovoj oblasti ostvare značajniji rezultati nego do sada”, kazali su iz Ministarstva.

Filipović smatra da je dobro što država ima značajan većinski udio u Luci Bar, jer je riječ o strateškoj tvrtki i da je dobro organizirana imala bi potencijal povećati profit i olakšati trgovinu u pregovorima s Europskom unijom. i druge institucije.

Komentirajući cijenu od 90 centi, po kojoj je Vlada kupila dionice Luke Bar, rekao je da je riječ o malom tržištu kapitala, pa je za očekivati ​​da će doći do skoka cijena kada se pročulo da Vlada bio zainteresiran za kupnju.

Kako su početkom ove godine ostvareni niži tromjesečni prihodi, pročulo se i došlo je do pada cijena dionica, rekao je Filipović.

Veliki potencijal
U svakom slučaju, potencijali Luke Bar daleko su od iskorištenih. Kako smo izvijestili prije nekoliko dana, predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su memorandum s ciljem početka realizacije dva energetska infrastrukturna projekta – izgradnje terminala za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Crnoj Gori i instalacije termoelektrane na plin čija bi opskrba išla preko terminala.

Projekti terminala i termoelektrane bit će smješteni u Luci Bar, a u memorandumu o razumijevanju stoji da bi objekti mogli početi s radom do kraja 2025. godine.

Memorandum o pružanju podrške unapređenju energetske infrastrukture u Vili Gorica potpisao je u ime crnogorske Vlade premijer Dritan Abazović, a u ime američkih kompanija Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Phil Pye i Olin Wethington.

Abazović je rekao da je riječ o strateškom interesu Crne Gore, odnosno projektu koji bi Luku Bar učinio prvim mjestom odakle će prirodni plin stizati u Crnu Goru.

Komentirajte prvi

New Report

Close