Deset crnogorskih banaka zainteresirano za financiranje države

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Radi se o ukupnom iznosu do 200 milijuna eura, a bit će to dgoročni krediti s rokom otplate do pet godina, dok će se zapisi izdati na rok od tri, šest i devet mjeseci.

Crna Gora će uskoro morati u novo zaduženje, a ono će se, gotovo sigurno, dogoditi na domaćem tržištu. Ministarstvo financija Crne Gore pregovara s domaćim bankama o zaduživanju putem dugoročnih kredita i izdavanja državnih zapisa.

– Pokrenuti su pregovori sa svim domaćim bankama, a interes za neki od ovih oblika kreditiranja iskazalo je devet poslovnih banaka – saopćeno je Pobjedi iz Ministarstva financija.

Dugoročni krediti
Kako su naveli, s obzirom na to da su pregovori u tijeku, u ovom trenutku ne mogu iznositi više detalja o uvjetima potencijalnih aranžmana, osim da će dugoročni krediti biti s rokom otplate do pet godina, te da će note izdaje se na rok od tri, šest i devet mjeseci. – Opseg zaduženja bit će do 200 milijuna eura – kažu u Ministarstvu.

Uskače i Svjetska banka

Premijer Milojko Spajić najavio je zaduženje kod Svjetske banke od 80 do 90 milijuna eura u prvom kvartalu iduće godine.

Ministar financija Novica Vuković priopćio je prilikom predstavljanja prijedloga proračuna za iduću godinu da je Vlada s bankama na domaćem tržištu dogovorila zaduživanje za 110 milijuna eura uz prosječnu kamatnu stopu između 6,4 i 6,5 posto na rok od tri i pet godina.

Vuković je naveo da je taj novac potreban za stvaranje fiskalne rezerve i servisiranje obveza do kraja ove godine, što je također dobiveno rebalansom proračuna za ovu godinu.

Vladin resor priopćio je da u ovom trenutku nema pregovora s domaćim bankama o izdavanju obveznica, budući da takva odluka još nije donesena.

Prema ranijim informacijama Pobjede s kraja studenoga, ponuda Erste banke je na rok od tri godine uz kamatu od sedam posto, Ziraat banka je ponudila 6,5 ​​posto na tri godine, što je ponudila i Lovćen banka.

Istu kamatu, ali na rok od pet godina, ponudila je i Adriatic banka, dok je Universal capital dao dvije ponude – pet godina uz kamatu od 7,5 posto i tri godine uz kamatu od sedam posto.

Zapad banka je ponuđenu kamatu smanjila na šest posto, a rok na pet godina, što je ponudila i NLB. Hipotekarna banka ponudila je kratkoročne vrijednosne papire na rok od šest mjeseci i uz kamatu od 3,75 posto.

Iz Ministarstva su rekli da zaduživanje na inozemnom tržištu nije planirano za financiranje proračuna za ovu godinu, dok će, kako kažu, način zaduživanja za sljedeću godinu biti predmet analize početkom iduće godine.

– Ministarstvo financija u stalnoj je komunikaciji s akterima na međunarodnom tržištu, kako bi pravovremeno sagledali tržišne uvjete i kvalitetno se pripremili za financiranje proračunskih potreba u narednoj godini – poručuju iz Ministarstva.

Dodatna zaduženja
Predloženim proračunom predviđeno je zaduženje od 650 milijuna eura za otplatu prispjelog duga u iznosu od 520 milijuna eura i financiranje kapitalnog proračuna.

Međutim, to nije sve budući da su potrebe države za zaduživanjem ogromne u nadoplazećim godinama. Tako je premijer Milojko Spajić prošlog je tjedna najavio zaduženje kod Svjetske banke (SB) od 80 do 90 milijuna eura u prvom kvartalu iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close