Deripaska Crnoj Gori mora platiti više od 700.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2022. u 07:13
Oleg Deripaska/Reuters

Sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka od 628.456 eura i 86.075 dolara. 

Arbitražni sud u Švedskoj presudio je 10. studenog u korist Crne Gore u povodu zahtjeva Olega Vladimiroviča Deripaske da se poništi arbitražna odluka iz 2019. godine o postupku privatizacije Kombinata aluminija Podgorica AD (KAP) i Rudnika boksita AD Nikšić, priopćeno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, javlja portal indikator.ba.

Sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka od 628.456 eura i 86.075 dolara.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Deripaska 5. prosinca 2016., na temelju Sporazuma o stimuliranju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu s UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak o privatizacije KAP-a i Rudnika boksita.

Sud je 15. listopada 2019., odlučio “Da BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, te da prihvaća prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora, odbio nadležnost i dosudio u korist Crne Gore sve troškove u ukupnom iznosu od 1,600.730 eura”.

Ne prihvaćajući obaveze koje su proistekle iz te sudske odluke Oleg V. Deripaska je 15. siječnja 2020. godine, u skladu s odsjekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podnio sudu zahtjev za izmjenu arbitražne odluke iz 2016. godine, zahtijevajući da se ona poništi.

Apelacijski sud je prilikom procjene pravnog temelja Deripaske prihvatio argumente naše države i donio presudu u korist Crne Gore, navodi se u priopćenju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, koje je nije posustalo nego je nastavilo s radnjama kako bi se namirila potraživanja od Deripaske između ostalog i pretragom njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata, jer “omiljeni Putinov industrijalac” i dalje ignorira sudske odluke i ne plaća dosuđene troškove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close