Deflacija u Crnoj Gori drugi mjesec zaredom

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U odnosu na isti mjesec prošle godine potrošačke cijene u prosjeku su više za 4,8 posto.

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenom su u odnosu na listopad bile u prosjeku niže za 0,3 posto, pokazuju podaci Monstata.

U odnosu na isti mjesec prošle godine potrošačke cijene u prosjeku su više za 4,8 posto.

Kako navode iz Monstata, najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imao je pad cijena u grupama goriva i maziva za motorna vozila, usluge smještaja, voće i vazdušni prevoz putnika.

– Potrošačke cijene u razdoblju od siječnja do studenog ove godine u prosjeku su više za 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine – dodaju.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u studenom u odnosu na prethodni mjesec rast je zabilježen u skupinama zdravlje 1%, odjeća i obuća 0,5%, te stanovanje, voda, struja, plin i ostalo goriva 0,1 %.

– Pad cijena zabilježen je u grupama prijevoz 2,6%, restorani i hoteli 0,7%, namještaj, oprema za kućanstvo i redovno održavanje stana 0,2%, hrana i bezalkoholna pića 0,2%, rekreacija i kultura 0,2%, komunikacije 0,1%, te alkoholna pića i duhan 0,1% – navodi se u priopćenju.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se značajnije mijenjale.

Očito su mjere Vlade kao pokušaj intervencije i ograničenja cijena na tržištu dale rezultate. Početkom jeseni, naime, Crna Gora je, nakon tromjesečne pauze tijekom turističke sezone, nastavila s akcijom sniženja cijena u velikim trgovačkim lancima.

U sklopu Vladine akcije “Stop inflaciji 100+” snižene su cijene za oko 150 proizvoda.

Vlada je s velikim trgovačkim lancima dogovorila sniženje cijena za najmanje 100 proizvoda kako njihova marža ne bi bila veća od pet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close