Dedić: U slučaju Željezare naći okvir koji će zadovoljiti sve strane

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2023. u 06:09
Foto: Shutterstock

Donesenom odlukom se zabranjuje svaku daljnju dodjelu državnih potpora do okončanja postupka.

Luka Dedić iz Agencije za zaštitu konkurencije komentirao je slučaj Željezare na RTCG, te podsjetio da je pokrenut ispitni postupak za utvrđivanje usklađenosti državnih potpora Željezari, te da se ovom odlukom zabranjuje svaku daljnju dodjelu državnih potpora do okončanja postupka.

“Kad se otvori postupak, državne potpore su zabranjene dok se ne završi. To je vrlo složen postupak i slučaj, jer je socijalna komponenta izražena. Čelik je u EU zastupljen i tretiran vrlo posebno. Čak je i Protokol 5 preciznije definirao obveze koje imamo”, rekao je Dedić.

Rekao je da je u ovom slučaju problematičan ekonomski kontinuitet. “Ako EPCG planira proizvoditi samo solarne panele, to nije problematično, ali je problematičan nastavak proizvodnje čelika. Time bi se nastavio ekonomski kontinuitet,”, kaže Dedić.

Kako kaže, ovaj slučaj je jedan od prioriteta rada Agencije. “Prije dva tjedna održan je sastanak na kojem su razgovarali svi akteri procesa i nadam se da ćemo naći neki okvir koji će zadovoljiti sve strane”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close