Davidović zainteresiran za ponovni ulazak u Željezaru

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Nikšićki biznismen je Elektroprivredi Crne Gore, poslao pismo namjere, kao i dodatne odgovore na pitanja koja mu je ta kompanija poslala.

Nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, vlasnik kompanije Neksan, zainteresiran je za poslovno-tehničku saradnju sa kompanijom EPCG-Željezara Nikšić i spreman je da pokrene proizvodnju u pogonima Čeličana i Kovačnica, saznaju Vijesti.

Davidović je Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), kompaniji koja je kupila nikšićku Željezaru za 20 milijuna eura, poslao pismo namjere, kao i dodatne odgovore na pitanja koja mu je ta kompanija poslala.

Sadržaj ponude
Ponudio je da tvrtka Neksan u Čeličani i Kovačnici organizira proizvodnju na period od 10 do 15 godina, a da će za zakup tih pogona Elektroprivredi, odnosno EPCG-Željezari Nikšić plaćati nešto više od 100.000 eura mjesečno. Navodno bi u Željezaru uložio nekoliko milijuna eura, a vlasničko-pravni odnos u vezi s ulaganjima na kraju ugovorenog roka uredio bi prema međunarodnim računovodstvenim standardima.

Pripremno razdoblje za početak proizvodnje trajalo bi do 180 dana, au tom razdoblju mjesečno bi se zapošljavalo 25 novih radnika. “Spremni smo da u periodu do 180 dana sukcesivno zaposlimo 130 postojećih radnika i 50 posto ljudi potrebnih za osiguranje poslovanja Željezare”, Davidovićeva je dopuna pisma namjere u koje su Vijesti imale uvid i koje je EPCG poslala u ponedjeljak, 24. srpnja.

Radnici EPCG-Željezare Nikšić zakazali su sastanak u 12 sati u prostorijama tvornice povodom najava da je Davidović zainteresiran za pokretanje proizvodnje i, kako su rekli, izvijestit će javnost o tome što misle.

Davidović je istakao da će redovno servisirati sve obaveze prema zaposlenicima, a spreman je riješiti stambeno pitanje radnika tako što će im ponuditi otkup stana po “najpovoljnijim uvjetima”, a za tu svrhu Željezara će “ dužan ustupiti dio postojećeg zemljišta koje se nalazi izvan kruga tvornice”.

Spreman je, kako je naveo, uložiti u kupnju filtera za FTP postrojenje, kao i “u sve ostalo što je potrebno za unapređenje zaštite okoliša”. Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović potvrdio je Vijestima da su dobili pismo namjere od Davidovića i da će o njegovom prijedlogu raspravljati Upravni odbor zakazan za 8. kolovoza.

Daljnja procedura
“Dobili smo pismo namjere od Davidovića i vjerujem da je to dobra namjera od koje će imati koristi i Elektroprivreda i Željezara i radnici. Nastavili bismo se baviti gradnjom i solarnim panelima. Očekujemo da ćemo vrlo brzo dobiti memorandum ili ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji, o čemu će Upravni odbor raspravljati. U svakom slučaju, vodit ćemo računa, prije svega, o dobrobiti naših kompanija i radnika”, rekao je Đukanović.

Elektroprivreda je kupila nikšićku Željezaru od turske kompanije Toščelik krajem prošle godine, a početak rada novoosnovane kompanije EPCG-Željezara Nikšić ozvaničen je 23. veljače.

Davidović je u Željezaru “ulazio” tri puta, 2003., 2006. i 2011. godine, a bio je zainteresiran i za kupnju nekadašnjeg industrijskog giganta Nikšić i Crne Gore za 15 milijuna koliko je Toščelik platio za Željezaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close