Crnu Goru očekuju rebalans i nova zaduženja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Nova Vlada morat će ‘pročešljati’ proračun i racionalizirati rashodovnu stranu.

Uz ostvareni proračunski suficit od 196 milijuna eura u prvih osam mjeseci, državi će ove godine trebati nova zaduženja i rebalans proračuna koji bi trebala napraviti nova Vlada, smatra ekonomski analitičar Oleg Filipović.

“Na pozitivne rezultate izvršenja proračuna u prvih osam mjeseci treba gledati s umjerenim optimizmom, jer je pitanje koliko je potrebno za tekuću potrošnju, a s druge strane koliko duga treba vratiti do kraja godine. i vidjeti kako će se planirani deficit pokriti do kraja godine”, rekao je Filipović Pobjedi.

Velike obveze
Dodao je da bi do kraja godine država trebala vratiti nešto više od 100 milijuna eura duga. Prema posljednjim preliminarnim podacima Ministarstva financija, suficit državnog proračuna u prvih osam mjeseci ostvaren je na razini od 196 milijuna eura ili 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministarstvo je priopćilo da je krajem kolovoza na državnim depozitima bilo raspoloživo više od 190 milijuna eura, odnosno više od 260 milijuna eura, uključujući zlatne rezerve, te da su i tijekom kolovoza vidljivi pozitivni trendovi naplate prihoda.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva o izvršenju proračuna za kolovoz, navodi se da su proračunski prihodi u kolovozu iznosili 242 milijuna eura, što je za 49 milijuna eura ili 25 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

100

milijuna eura duga treba servisirati do kraja ove godine

Navedeno je da su u odnosu na plan za kolovoz proračunski prihodi 40 milijuna eura ili 20 posto iznad plana. S druge strane, prema preliminarnim podacima o potrošnji, proračun je u kolovozu ostvaren na razini od 198 milijuna eura, što predstavlja 95 posto plana.

Ostvarenje kapitalnog proračuna ostvareno je na razini od 22,3 milijuna eura, što je 115 posto od plana, dok je tekuća potrošnja na razini od 175 milijuna eura, odnosno 94 posto od plana. Sukladno navedenom, preliminarni podaci pokazuju da je temeljem ostvarenih prihoda i rashoda ostvaren proračunski suficit u iznosu od 45 milijuna eura, kažu u Ministarstvu financija.

Iako je ministar gospodarskog razvoja i turizma Goran Đurović krajem prošlog tjedna, komentirajući proračunske prihode i ostvareni suficit, ocijenio da država bilježi sjajne rezultate na području gospodarstva, Filipović je upozorio da te rezultate treba promatrati s umjerenm optimizmom. Filipović je ocijenio da će nam ove godine uskoro trebati nova zaduženja.

“Sigurno da će nam trebati nova zaduženja, kao i rebalans i pretpostavljam da će to biti jedan od prvih koraka nove Vlade. Koliki će biti dug ovisi o strategiji nove Vlade, odnosno hoće li se kroz rebalans ići na zaduživanje za pokriće samo tekućih obveza ili će se uz tekuće obveze ići i na zaduživanje za ulaganja u kapital projekti”, rekao je Filipović.

Moguće uštede
Prostor za racionalizaciju i uštede vidi i na rashodovnoj strani proračuna. No, osim dugova, smatram da je potrebno analizirati proračun i doći do rješenja kako racionalizirati rashodovnu stranu proračuna i time stvoriti uštede, jer smatram da za to ima prostora, rekao je Filipović..

Podaci Ministarstva financija pokazali su da je u prvih sedam mjeseci, uzimajući u obzir ostvarenje prihoda i rashoda, ostvaren proračunski višak u iznosu od 151,5 milijuna eura ili 2,5 posto procijenjenog BDP-a. Ministarstvo je objavilo da je u srpnju ostvaren proračunski manjak u iznosu od 16,3 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close