Crnoj Gori više od 120 milijuna eura iz EU fondova

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2023. u 07:00
Financirat će se nove škole, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, kanalizacijske mreže.../Reuters

Dovršeni su i dostavljeni EK na razmatranje projekti iz programa IPA 2022, pripremljeni koncepti za program IPA 2023 i finaliziran je Strateški odgovora za IPU III.

Usprkos organizacijskim i institucionalnim izmjenama, intenzivnim radom strukture za upravljanje fondovima EU, 2022. godinu smo zaokružili s uspješnom primjenom već odobrenih programa i projekata, brojnim novim ugovorima i novoodobrenih više od 120 milijuna eura iz europskih fondova kroz različite nacionalne, regionalne, prekogranične i transnacionalne programe, kazala je državna tajnica u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić koja je na sjednici Vlade predstavila ključne rezultate iz programa podrške EU Crnoj Gori u 2022.

Dovršeni su i dostavljeni EK na razmatranje projekti iz programa IPA 2022, pripremljeni koncepti za program IPA 2023 i finaliziran je Strateški odgovora za Ipu III. Žižić je naglasila da su u prosincu ugovorena sva sredstva iz nacionalnog programa IPA 2018, u okviru kojeg se financiraju važni infrastrukturni projekti, među kojima su nova zgrada za klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, zatvorska bolnica i novi objekti u UIKS-u te rekonstruirani sudovi širom Crne Gore, kao i mreža novih mirkobioloških laoboratorija.

Žižić je kazala da je u 2022. broj prekograničnih i interreg projekata iz programa IPA II dostigao 255, što je značajno s obzirom na veličinu države i broj potencijalnih korisnika. Podsjetila je da je Ministarstvo evropskih poslova koordiniralo pripremu i potvrđivanje Okvirnog financijskog sporazuma o partnerstvu za Ipu III, koji je na snazi od 2. studenog.

”Prvi financijski sporazum za nacionalni program IPA 2021, vrijedan više od 33 milijuna eura potpisan je u prosincu, a EK je tada usvojila i nacionalni program IPA 2022, vrijedan skoro 40 milijuna”, rekla je Žižić podsjetivši da su u 2022. završena dva poziva za dostavljanje projekata Zapadnobalkanskog investicijsknog okvira, na kojima je Crnoj Gori odobreno dodatnih skoro 42 milijuna eura za nove infrastrukturne projekte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close