Crnoj Gori ove godine 190 milijuna eura od izvoza električne energije

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2023. u 05:33
Foto: Shutterstock

Crna Gora ove godine ima višak električne energije za izvoz od oko 800 gigavat sati (GWh), dok je za iduću godinu planiran višak od oko 500 GWh.

Crna Gora ove godine ima višak električne energije za izvoz od oko 800 gigavat sati (GWh), dok je za iduću godinu planiran višak od oko 500 GWh jer se očekuje prosječna hidrološka godina, dok je ova godina bila iznad prosjeka po količini padalina.

Energetsku bilancu za 2024. godinu. Prema podacima Monstata, Crna Gora je za razdoblje siječanj – listopad ove godine izvezla električne energije za 190 milijuna eura, što je 35 posto ukupnog izvoza.

Strateški proizvod
Tako je električna energija postala najvažniji strateški proizvod Crne Gore, a njen bi izvoz na ovogodišnjoj razini vrijedio oko četiri posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Najviše struje za ovo razdoblje izvezeno je u BiH za 50 milijuna, po 42 milijuna u Srbiju i Sloveniju, a crnogorska struja stigla je i u Češku, Švicarsku, Mađarsku i Dansku.

Očekivana proizvodnja električne energije u ovoj godini procijenjena je na četiri tisuće GWh, što je oko 400 GWh ili 11% više od planiranog. To je postignuto zahvaljujući rastu proizvodnje iz hidroelektrana za gotovo 17 posto s planiranih 1.842 na 2.150 GWh, kao i iz Termoelektrane Pljevlja, gdje je umjesto planiranih 1.387 proizvedeno 1.500 GWh.

Planovi za iduću godinu

U 2024 planira se više od polovice električne energije, odnosno oko 51 posto, proizvoditi iz hidroelektrana, 37 posto iz termoelektrana.

Proizvodnja iz vjetroelektrana iznosit će 312 GWh ili pet posto manje od planirane, a iz solarnih 20 GWh, što je tek upola manje od očekivanog. Ukupna domaća potrošnja u ovoj godini procijenjena je na 3,16 tisuća GWh, od čega se 2,6 tisuća odnosi na distributivne kupce, 98 na izravne kupce, a gubici u prijenosnoj i distribucijskoj mreži procijenjeni su na 470 GWh.

Za iduću godinu, prema procjeni iz Energetske bilance, očekuje se ukupna proizvodnja od 3,6 tisuća GWh, dok je potrošnja predviđena na 3,11 tisuća.

Iz hidroelektrana se očekuje 1,85 tisuća GWh, što je na razini redovne proizvodnje za godinu s prosječnim količinama oborine. Iz termoelektrane Pljevlja planirano je 1,31 tisuća, iz vjetroelektrana Krnovo i Možura 326, a iz solarnih elektrana 104 GWh.

Planira se velik porast proizvodnje iz solarnih elektrana, gotovo 30 puta veći nego dvije godine ranije, kada je iz tih izvora u 2022. godini dobiveno samo 3,8 GWh. Prema planu energetske bilance, u narednoj godini očekuje se nastavak projekta Solari 5000+, početak rada jedne nove distributivne solarne elektrane, kao i dvije u vlasništvu Elektroprivrede Slano i Vrtca.

Od ukupne očekivane proizvodnje električne energije iz hidroelektrana najviše će proizvesti Perućica 920, zatim Piva 750, a svih 37 malih hidroelektrana, u vlasništvu državne EPCG i privatnih kompanija, proizvest će 183 GWh.

U 2024. godini planira se više od polovice električne energije, odnosno oko 51 posto, proizvoditi iz hidroelektrana, 37 posto iz termoelektrana, devet posto iz vjetroelektrana, a tri posto iz solarnih elektrana..

Stabilna proizvodnja u TE
Prema mjesečnim bilancama proizvodnje, najstabilniji izvor je Termoelektrana, koja bi trebala proizvoditi oko 130 GWh mjesečno, osim u svibnju i lipnju kada se očekuje redovni remont.

Proizvodnja iz hidroelektrana varira od 52 GWh u rujnu do 208 GWh u ožujku, a iz vjetroelektrana od po 19 GWh u lipnju i kolovozu do 38 GWh u ožujku. Razlika u mjesečnoj proizvodnji još je veća kod solarnih elektrana, jer će u siječnju proizvesti samo dva gigavat sata, au srpnju cijelih 16.

Komentirajte prvi

New Report

Close