Crnoj Gori naknada za Bilećko jezero, neće blokirati projekt HE Buk Bijela

Autor: Poslovni dnevnik , 10. ožujak 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Na sastanku crnogorskog ministra energetike Saše Mujovića s ministrima energetike Srbije i RS Dubravkom Đedović-Handanović i Petrom Đokićem dogovorena je bolja koordinacija.

Crna Gora ima pravo na neku vrstu naknade za korištenje akumulacije Bilećko jezero, ne smijemo odustati od nečega što nam omogućavaju brojne deklaracije, pravila i međunarodne konvencije – rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović.

On je naglasio da Crna Gora neće biti kamen spoticanja za izgradnju HE Buk Bijela, ali da sigurno neće učiniti ništa što će ugroziti Taru i NP Durmitor.

Unaprijediti suradnju
Na sastanku Mujovića s ministrima energetike Srbije i BiH entiteta Republika Srpska Dubravkom Đedović-Handanović i Petrom Đokićem dogovoreno je utvrđivanje neke vrste naknade Crnoj Gori za akumulaciju Bilećkog jezera i Studiju procjene utjecaja na okoliš za HE Buk Bijela.

“Najbolji test našeg zajedničkog kapaciteta i sposobnosti da surađujemo i da tu suradnju još više unaprijedimo je pitanje Bilećkog jezera. Drago mi je što sam za pregovaračkim stolom s ministrom Đokićem, koji je izrazio dobru volju da se krene u rješavanje ovog pitanja, a očekujem i ponudu kolega iz Republike Srpske, da vidimo koje ćemo korake poduzeti i kako ćemo riješiti ovo zajedničko pitanje”, rekao je Mujović.

“Nije nam ideja ugrožavati susjede, ali ne smijemo raditi u korist vlastite štete, ne smijemo zatvarati oči i ne smijemo odustati od nečega što brojne deklaracije, pravila i međunarodne konvencije dopuštaju”, naglasio je Mujović.

Procjenjuje se da Crna Gora posjeduje 40 posto sliva Bilećkog jezera, kao i 24 posto akumulacije. Crna Gora do danas nije dobila naknadu ni za jedan kilovat sat električne energije dobivene korištenjem voda Bilećkog jezera, iako su crnogorske vlasti više puta otvarale to pitanje. Mujović se u Beogradu osvrnuo i na projekt izgradnje HE Buk Bijela.

“HE Buk Bijela je predmet javnog interesa u sve tri države. Kao netko tko dobro zna koje su prednosti i nedostaci našeg energetskog sustava i koliko nam nedostaje električne energije i novih kapaciteta, bilo bi iluzorno očekivati ​​da budem protiv nekog energetskog projekta, pogotovo onog u području obnovljivih izvora električne energije.

No, koliko god volim energetiku, prije svega volim i poštujem svoju zemlju i njene zakone – rekao je Mujović. Istaknuo je da poštuje odluku Skupštine Crne Gore i “dugogodišnju borbu generacija” prije njega da se zaštite “biser Europe i suza Europe, Tara i nacionalni park Durmitor”.

“Sigurno neću učiniti ništa što će ići na našu štetu, odnosno što će ugroziti Taru i NP Durmitor”, kategoričan je Mujović.

“Jedino što tražimo su valjana znanstvena mišljenja i stavovi o tome ugrožava li taj projekt Crnu Goru, odnosno Nacionalni park Durimitor. Ako ne prijeti, apsolutno nećete imati problem u Crnoj Gori – rekao je Mujović.

Okolišne dvojbe
Đokić je naveo da će Republika Srpska učiniti sve da se izgradnja HE Buk Bijela nastavi realizirati, a to su pokazali i Vlada Srbije i EPS. Dodao je i da treba riješiti neka pitanja koja brinu u zaštiti okoliša te da u tome treba uvažavati mišljenje struke.

Posebno je važna izgradnja Transbalkanskog koridora, koji će podmorskim energetskim kablom između Crne Gore i Italije povezati tržišta Rumunjske, Srbije, BiH i Bugarske, rekla je Đedović-Handanović. odala je da je to uvjet za priključenje na mrežu RHE Bistrica, što je strateški važan projekt za Srbiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close