Crnogorski turizam: Cijene aranžmana ove godine čak 30 posto više

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2023. u 06:44
Foto: SHUTTERSTOCK

Iz Crnogorskog turističkog udruženja navode da su hotelijeri podigli cijene za oko deset posto, te da su i dalje jeftinije od konkurencije u Hrvatskoj ili Grčkoj.

Na rast cijena najviše utječe inflacija, koja je lani u Crnoj Gori iznosila 17,2 posto, dok su od početka ove godine cijene porasle oko 14 posto. Cijene ljetovanja na crnogorskom primorju u glavnoj turističkoj sezoni bit će više za 30 posto u odnosu na prošlu godinu, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Znatno skuplje
Na rast cijena najviše utječe inflacija, koja je lani u Crnoj Gori iznosila 17,2 posto, dok su od početka ove godine cijene porasle oko 14 posto. Udruga privatnih smještajnih kapaciteta očekuje da će njihove cijene u glavnoj sezoni biti od 10 do 30 posto više.

Na udaru smo još od pandemije covida. Od toga se još nismo oporavili jer nismo imali nikakve subvencije ni programe potpore. Tom teretu sada treba dodati i inflaciju, kaže Branka Džoganović iz Udruge za Radio Slobodna Europa (RSE).

Prema podacima Turističke organizacije Budva, prosječne cijene dvokrevetne sobe u privatnom smještaju u glavnoj sezoni bit će od 20 do 50 eura po osobi, a apartmana za četiri osobe od 50 eura i više, ovisno o kategoriji i lokaciji.

Prema njihovim podacima, prosječna cijena trokrevetnog apartmana u Petrovcu kod Budve je od 15 do 35 eura, dok je u Budvi cijena od 20 do 40 eura. No, ima i onih koji poslovnu logiku vide u zadržavanju prošlogodišnjih cijena. Zoran Dragović iz Petrovca ​​kaže da se treba prilagoditi prosječnoj platežnoj moći gostiju iz regije – Srbije, BiH, Albanije i Kosova.

Stalnom gostu ne mogu reći: sve je poskupilo, pa moram dići cijenu za 30 posto. Nego ga moram čuvati za neka sretna vremena i preuzeti barem pola inflacije, kaže Dragović za RSE. Kao primjer navodi da mu je u jednom diskontu zabranjena kupnja mjesečne zalihe sredstava za održavanje stana, uz obrazloženje da može kupiti samo dva artikla odjednom “kako ih ljudi ne bi švercali”.

– I to pokazuje da je država izgubila kontrolu nad cijenama. Ne mogu napraviti sapun da operem ono što mi treba, ne mogu svaki dan otići u birtiju kupiti dvije boce šampona ili regeneratora da mogu raditi, kaže Dragović.

Iz Crnogorskog turističkog udruženja navode da su hotelijeri ove godine podigli cijene za oko deset posto, te da su i dalje jeftinije od konkurencije u Hrvatskoj ili Grčkoj. Sezona je počela, poslove smo već ugovorili i više od toga ne smijemo dizati cijene. Oni koji idu s visokim cijenama “nastradat” će ovo ljeto, kaže hotelijer Žarko Radulović.

Hotelijeri oprezni
Na području Budve ima oko 140 hotela, a usluge u njima će u glavnoj turističkoj sezoni biti skuplje od sedam do dvadeset posto, kažu u tamošnjoj turističkoj organizaciji. Prosječna cijena po osobi u hotelima s tri zvjezdice bit će od 28 do 46 eura, a u onima više kategorije od 37 do 140 eura. Noćenje s doručkom u hotelima s pet zvjezdica koštat će od 160 do 270 eura po osobi.

Profesor ekonomije i turizma Ivo Županović upozorava da bi politiku cijena ovog ljeta trebalo vrlo pažljivo oblikovati jer se za zemlje eurozone predviđa gospodarski rast od samo 0,7 posto, a u Njemačkoj i Velikoj Britaniji bit će s negativnim predznakom. Britanija.

Također, tržišta Turske, baltičkih zemalja, kao i istočne i srednje Europe će imati inflaciju, ne kao prošle godine, ali ipak; sve te faktore treba uzeti u
obzir ako želimo imati realno uravnotežene cijene, kaže Županović.

Komentirajte prvi

New Report

Close