Crnogorski trgovci i stručnjaci različito o ograničavanju marži

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2024. u 05:44
Foto: Shutterstock

Vlada će ograničiti trgovačke marže na 5 do 15 posto za gotovo 5000 proizvoda.

Najavu Ministarstva gospodarskog razvoja da će ograničiti trgovačke marže na pet do 15 posto za gotovo pet tisuća proizvoda trgovci oštro osuđuju, uz ocjenu da će to ugroziti njihovo poslovanje. S druge strane, stručnjaci smatraju da je to dobar potez države koja bi trebala očuvati životni standard građana.

Cijene prebrzo rastu
Da cijene rastu brže od plaća svjedočimo svakim odlaskom u trgovinu, pa je tako najava Ministarstva gospodarskog razvoja o ograničavanju marži za gotovo pet tisuća proizvoda razveselila građane. No, nisu optimistični da će to utjecati na niže cijene.

Kako prenose mediji, trgovci su doznali za mogućnost ograničenja marži na pet do 15 posto za neke osnovne životne namirnice, prehrambene proizvode i sredstva za higijenu. Nadaju se da će Vlada odustati od takve namjere jer, tvrde, nije dobra.

“Mogu postojati određene posljedice u smislu nestanaka i tako dalje. Također primjećujemo da je lista proizvoda na koje se za sada neslužbeno pokušava intervenirati zaista podugačka i zapravo ne odražava koje su to osnovne namirnice i što bi se moglo staviti pod zaštitu najosjetljivijeg dijela stanovništva od inflatorni šok”, smatra Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

50

posto rasle su zarade trgovaca u odnosu na pretkriznu 2019.

“Dugo se stvarao narativ da su biznismeni ti koji ruše standard građana Crne Gore. Slušaju nas i strani investitori, to stvara nesigurnost u poslovanju i jako lošu sliku o ljudima koji su najveći utjecaji koji doprinose razvoju jednog društva”, kaže Jovan Lekić iz Upravnog odbora Udruženja trgovine.

S druge strane, analitičar Predrag Zečević smatra da je ograničavanje marži dobar potez koji bi trebao očuvati standard građana.

“Trgovci su u pravu samo u jednom – u ekonomskoj teoriji nije dobro ništa ograničavati. Međutim, Crna Gora je na to prisiljena. Nema razloga zašto su cijene u Podgorici, Kolašinu, Kotoru i Budvi mnogo više nego u Barceloni, Valensiji ili Veneciji. Zašto su cijene kod nas visoke zbog trgovačkog kartela koji ostvaruje ekstraprofit na štetu građana”, kaže Zečević.

Nabava i transport
Trgovci pak tvrde da cijene u trgovinama ovise o troškovima nabave i transporta te negiraju da su u krizi profitirali. No, službeni podaci pokazuju da su zarade trgovačkih lanaca u 2022. gotovo 50 posto veće u odnosu na pretkriznu 2019., dok su cijene hrane u svijetu jeftinije treći mjesec zaredom. Da građani to nisu osjetili potvrđuju statističari koji su izračunali da su cijene u siječnju u prosjeku porasle za 0,5 posto.

Nakon što su statističari posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježili pad potrošačkih cijena, u siječnju su cijene ponovo porasle, pokazuju podaci Monstata.

– Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2024. godine u odnosu na decembar 2023. u prosjeku su više za 0,5%, objavio je Monstat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close