Crnogorski telekomi lani ostvarili rekordne poslovne rezultate

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2024. u 05:55
Foto: SHUTTERSTOCK

M-tel, Crnogorski Telekom i One Montenegro lani ostvarili 271 milijun eura prihoda.

Trio telekomunikacijskog tržišta M-tel, Crnogorski Telekom i One Montenegro lani je imao ukupno 271 milijun eura prihoda, što je rekordan godišnji rast od 25 posto na godišnjoj razini, dok je ukupna dobit tih kompanija porasla za rekordnih 144 posto na 46 milijuna eura.

Prema analizi Bankara.me, vodeća pozicija je povećana za 36 posto ukupnog prihoda na 111 milijuna eura; na drugom mjestu je Crnogorski Telekom sa 84 milijuna eura i godišnjim rastom od 6,1 posto, dok je One imao 61,7 milijuna, uz rast od 11 posto na 61,7 milijuna eura.

Snažna izvedba
M-tel ostvario najveću dobit od 28,5 milijuna eura; slijedi One sa 10,9 milijuna kuna uz rast od 1,8 posto, dok je dobit Telekoma bila 2,8 puta veća i iznosila je 6,6 milijuna neto dobiti, što je 2,8 puta više u odnosu na prethodnu godinu. Zajedno su ove tri tvrtke u proteklih pet godina uspjele ostvariti 126 milijuna eura čiste dobiti.

S obzirom na to da je riječ o sektoru sa značajnim investicijama koje zahtijevaju visoke troškove financiranja i održavanja imovine visoke vrijednosti, zbog čega nose i visoke godišnje troškove amortizacije, važno je sagledati EBITDA pokazatelj poslovanja. Ovaj pokazatelj predstavlja operativnu dobit poduzeća prije odbitka kamata i troškova amortizacije.

144

posto porasla je neto dobit triju crnogorskih telekoma u 2023.

M-tel je imao najveću EBITDA zaradu od 61 milijun eura; Crnogorski Telekom 34 milijuna, a One 22 milijuna eura. M-tel ima i najveću trajnu imovinu od 305 milijuna eura, 50 posto više od imovine oba preostala konkurenta zajedno; Crnogorski Telekom 125 milijuna i One 75 milijuna eura.

Kapital M-tela iznosi 182 milijuna eura, a uspio je ostvariti povrat na kapital od čak 15,64 posto zahvaljujući dobrom godišnjem poslovnom rezultatu. Kapital Crnogorskog Telekoma iznosio je 144 milijuna, a prinos 4,6 posto, dok je One ostvario prinos od 14 posto zahvaljujući kapitalu od 78 milijuna eura.

Na kraju prošle godine broj radnika u tim tvrtkama bio je za 34 veći nego na kraju prosinca 2022. godine i iznosio je 1.321. M-tel ima 487 zaposlenih, od kojih je prošle godine zaposleno 15, Telekom je smanjio broj zaposlenih za pet na 470, dok je One zapošljavao 23 osobe i ima ukupno 364 zaposlenih.

Iz toga proizlazi da su najveći prihod po zaposlenom kao i rezultat prije oporezivanja ostvarili zaposlenici M-tela, dok su najveće plaće dobili zaposlenici kompanije One, s prosječnom neto plaćom od 1.658 eura na razini kompanije. Prosječna neto plaća zaposlenih u Crnogorskom Telekomu iznosila je 1.619 eura, a u M-telu 1.573 eura.

Velike investicije
Tri operatora lani su uložila 76 milijuna eura, a na dražbi koju je provela Agencija za elektroničke komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u državni proračun uplatila su 8,8 milijuna eura jednokratne naknade za dodjelu radijskih frekvencija.

Povećana ulaganja u elektroničke komunikacije imaju visok pozitivan utjecaj na učinkovitost u drugim sektorima, što u konačnici potiče ukupni gospodarski rast, stoga je stabilnost ovog sektora vrlo važna za cjelokupno gospodarstvo Crne Gore, jednako kao i financijskog sektora. Otud i inzistiranje Bruxellesa i domaće javnosti da se očuva politička neovisnost EKIP-a, regulatora ovog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close