Crnogorski rudnik srpskom EPS-u dosad prodao 7000 tona ugljena

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2022. u 06:57
Foto: REUTERS

Vjeruju da su osigurali novo i stabilno tržište za plasman svog proizvoda, posebno zato što 2024. zbog radova na ekološkoj obnovi neće moći prodavati ugljen TE Pljevlja.

Rudnik ugljena Pljevlja raspolaže s dovoljnim količinama ugljena za neometani rad TE Pljevlja, iako se određene količine energenta isporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS).

“Nećemo ugroziti rad TE Pljevlja, našeg osnovnog i prioritetnog kupca”, rekli su Vijestima iz Rudnika ugljena.

Rudnik isporučuje energent EPS-u na temelju ugovora kojeg su u svibnju potpisali Milan Lekić, izvršni direktor kompanije i Miroslav Tomašević, v.d. direktora EPS-a. Dosad je EPS-u isporučeno oko 7000 tona ugljena, dok se TE Pljevlja dnevno isporučuje od četiri do pet tisuća tona.

“Dnevna količina isporučenog ugljena EPS-u ovisi o ukrcaju, gužvi na graničnim prijelazima, broju kamiona za transport. Angažiranjem tvrtke koja je izabrana na natječaju kapacitet i dinamika prijevoza bit će značajno povećani”, objašnjavaju iz Rudnika ugljena.

U razdoblju redovitog remonta TE Pljevlja Rudnik je prevozio ugljen do Prijepolja, dok je nakon javne nabave taj posao pripao tvrtki Bedem Energy Solutions iz Pančeva.

Cijena nije preniska
“Rok trajanja potpisanog ugovora je šest meseci od dana zaključenja ili do postizanja ukupne ugovorene vrijednosti”, istaknuli su iz Rudnika ugljena.

Objasnili su da usluge transporta do Prijepolja i ukrcaja na željezničkoj postaji u cijelosti pokriva EPS, i da nisu vezane uz ugovorenu cijenu ugljena od 28,8 eura po toni.

5000

tona ugljena dnevno se isporučuje TE Pljevlja

Na pitanje Vijesti je li cijena po kojoj prodaju ugljen EPS-u ispod tržišne i jesu li točne tvrdnje koje se mogu čuti u javnosti da je minimalna cijena po kojoj se prodaje ugljen te kvalitete u susjedstvu 50 eura po toni, iz najveće pljevaljske kompanije odgovorili su da je cijena formirana na temelju ogrjevne vrijednosti ugljena, a na osnovu bazne cijene.

“Bazna cijena za prosječnu kvalitetu ugljena od 8000 kJ/kg koji prodajemo EPS-u iznosi 28,80 eura (bez PDV-a), dok je cijena za TE Pljevlja za ugljen od 9211 kJ/kg – 27 eura. Za ogrjevnu vrijednost od 9211 kJ/kg cijena ugljena za EPS iznosila bi 33,15 eura po toni.

U medijskim interpretacijama poslovnog aranžmana koji je uspostavljen između naše kompanije i EPS-a nerijetko se javnost dovodi u zabunu tako što se, ne vodeći računa o kvaliteti ugljena, plasiraju informacije da Srbija kupuje ugljen po višestruko većim cijenama u odnosu na onaj koji EPS kupuje od Rudnika ugljena Pljevlja. Međutim, postoji razlika između našeg mrko-lignitnog ugljena i mrkog ugljena iz rudnika u Banovićima čija je ogrjevna vrijednost veća”, objašnjavaju iz Rudnika ugljena.

Tvrde da zbog posla s EPS-om ne mogu biti u gubitku, i da su uz financijsku dobit koju će ostvariti koristi za kompaniju brojne.

Nisu nestale 33 tone
“Mislimo da smo osigurali novo, i vjerujemo stabilno tržište za plasman našeg proizvoda, što je značajan poslovni iskorak posebno zato što 2024. godine zbog radova na ekološkoj obnovi TE Pljevlja, osam mjeseci nećemo prodavati ugljen našem glavnom kupcu.

Nakon završene ekološke obnove nisko kalorični ugljen neće se koristiti u termoelektrani, te zdrava poslovna logika nalaže da takav ugljen na vrijeme eksploatiramo i prodamo”, tvrde iz Rudnika ugljena.

Također, opovrgavaju da su nakon mjerenja u Svilajncu nestale 33 tone ugljena. “Ugljen nije nestao u Svilajncu, nego je ostao na deponiju u Prijepolju. Količine koje su krenule s deponija u Pljevljima nisu u cijelosti ukrcane u Prijepolju. Preostale količine koje su ostale na deponiju ukrcane su u drugu kompoziciju”, objašnjavaju iz Rudnika ugljena.

Komentirajte prvi

New Report

Close