Crnogorski proračun u suficitu od 196 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 04. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ministarstvo je priopćilo da je krajem kolovoza na državnim depozitima bilo raspoloživo više od 190 milijuna eura, odnosno više od 260 milijuna eura, uključujući zlatne rezerve.

Višak državnog proračuna u prvih osam mjeseci ostvaren je na razini od 196 milijuna eura ili 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju najnoviji podaci Ministarstva financija.

Ministarstvo je priopćilo da je krajem kolovoza na državnim depozitima bilo raspoloživo više od 190 milijuna eura, odnosno više od 260 milijuna eura, uključujući zlatne rezerve, te da su i tijekom kolovoza vidljivi pozitivni trendovi naplate prihoda.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva o izvršenju proračuna za kolovoz, navodi se da su proračunski prihodi u kolovozu iznosili 242 milijuna eura, što je za 49 milijuna eura ili 25 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

“U odnosu na plan za kolovoz proračunski prihodi veći su od plana za 40 milijuna eura ili 20 posto”, navodi se u priopćenju.

S druge strane, prema preliminarnim podacima o potrošnji, proračun je u kolovozu ostvaren na razini od 198 milijuna eura, što predstavlja 95 posto plana. Zabilježena je bolja realizacija kapitalnog proračuna koji je ostvaren na razini od 22,3 milijuna eura, što predstavlja 115 posto plana, dok je trenutna potrošnja po novom 175 milijuna eura ili 94 posto plana.

“Sukladno navedenom, preliminarni podaci pokazuju da je temeljem ostvarenih prihoda i rashoda ostvaren proračunski suficit u iznosu od 45 milijuna eura”, dodaje se u priopćenju.

Podaci Ministarstva pokazali su da je u prvih sedam mjeseci, uzimajući u obzir ostvarenje prihoda i rashoda, ostvaren proračunski suficit u iznosu od 151,5 milijuna eura ili 2,5 posto procijenjenog BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close