Crnogorski proračun iduće godine raste za oko pola milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2023. u 06:21
Ministar financija Novica Vuković rekao je da iduće godine na naplatu stiže dug od oko pola milijarde/PD

Proračun za iduću godinu predviđen je na 3,4 milijarde eura, a njegov važan dio su razvojni projekti i servisiranje obveza iz prethodnog razdoblja.

Proračun za iduću godinu predviđen je na 3,4 milijarde eura, najavio je ministar financija Novica Vuković. On je u Dnevniku Televizije Crne Gore rekao da iduće godine na naplatu stiže dug od oko pola milijarde.

Vuković je rekao da su napravili dobar okvir i da je prvi korak da Vlada usvoji zakon o proračunu, što je planirano za sutra.

Pažljiva analiza
Kako je naveo, rashodovna i prihodovna strana analizirane su pažljivo i sveobuhvatno. “Ako se usporedi s proračunom za ovu godinu, povećanje je oko 496 milijuna”, rekao je Vuković, prenosi portal RTCG. Naglasio je kako je jedan korak već učinjen, a odnosi se na zaduženje koje je planirano do kraja ove godine.

“Suradnja s našim bankama, u sustavu Crne Gore, je izuzetna, a riječ je o kamatnoj stopi između 6,4 i 6,5 posto”, rekao je Vuković. Naveo je da im za iduću godinu dospijevaju dugovi iz ranijeg razdoblja od oko pola milijarde eura.

“Riječ je o proračunu, gdje će se važan dio odnositi na razvojne projekte i servisiranje obveza iz prethodnog razdoblja”, rekao je Vuković. Kako je naveo, povećanje mirovina financirat će se iz tekućih prihoda.

Novi projekti

Na stolu je 80 novih projekata a u narednoj godini će se kroz projektnu dokumentaciju stvoriti ambijent za njihovu realizaciju.

“Usvajanjem novog zakona iz područja socijalnih davanja i PIO razradit će se svi koraci koje Europa sada nosi”, rekao je Vuković. Rekao je da je kroz kapitalni proračun cilj prihvatiti zrele projekte koji mogu donijeti financijski učinak u idućoj godini.

“Imamo 80 novih projekata i stvorit ćemo fiskalni prostor za 2025. godinu, gdje će se u narednoj godini kroz projektnu dokumentaciju stvoriti ambijent za njihovu realizaciju”, rekao je Vuković.

Kako je dodao, program Europe Now Two bit će preciziran kroz pravni okvir i zaživjet će 2025. godine te će se vidjeti puni učinci.

Predviđeni fiskalni deficit Crne Gore od šest posto BDP-a i javni dug od 76 posto BDP-a, uz slične srednjoročne projekcije, ukazuju na neodrživost javnih financija i visok rizik nemogućnosti financiranja tolikog deficita i vraćanja javnosti.eura iznosit će planirani dug 2024. godine

Srednjoročne fiskalne projekcije pokazuju da porethodna Vlada nije imala namjeru ulaziti u reforme i smanjivati ​​neproizvodnu potrošnju, već su njeni planovi bili povećati tekuću potrošnju do 2025. godine, uz fiskalni deficit od oko 400 milijuna kuna godišnje, što može biti samo financiran iz zaduživanja, pa Vlada do 2025. godine predviđa povećanje javnog duga na preko pet milijardi eura. Dokaz tome je nedavno zaduženje Crne Gore s efektivnom kamatnom stopom od gotovo 10 posto, što je više od prosječne kamatne stope po kojoj se zadužuju gospodarstvo i građani.

Skupo zaduživanje
Također, dok cijene obveznica na međunarodnom tržištu trenutno rastu, cijena crnogorskih obveznica je nepromijenjena i nalazi se na razini od oko 80 posto vrijednosti u odnosu na nominalnu vrijednost.

Otežane mogućnosti zaduživanja naše zemlje, te zaduživanje uz visoke kamate, dodatno će povećati rashode za kamate, koje je aktualna vlast u sljedećoj godini projicirala na čak 140 milijuna eura, gdje će iznositi i više, ako se nastavi trend rasta u potrošnja i skupo zaduživanje se nastavlja.

Komentirajte prvi

New Report

Close