Crnogorski mobilni operateripod istragom Agencije

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Sumnja se da su se tri operatera dogovarala o cijenama i uvjetima u prepaid segmentu.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je ispitni postupak po prijavi Agencije za elektroničke komunikacije i poštansku djelatnost.

Utvrđeno je da se za prepaid korisnike iznos minimalne prepaid nadoplate kod sva tri operatora povećava za isti iznos, uz identičan rok nadoplate korisničkog računa, kao i obavijest da s primjenom navedenih promjena kod sva tri operatora počinje isti dan, od 1. travnja 2024. godine.

Tržišno natjecanje
Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ovih dana istragu protiv tri mobilna operatera koji posluju na crnogorskom tržištu – Telekoma, One i M-tela, nakon prijave Agencije za elektroničke komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Agencija za elektroničke komunikacije i poštansku djelatnost podnijela je AZK-u 12. ožujka 2024. godine inicijativu za ispitivanje povrede tržišnog natjecanja, uz popratnu dokumentaciju u kojoj stoji da su Telekom, One i M-tel povrijedili tržišno natjecanje radnjama koje upućuju na postojanje pisane ili usmenog ili prešutnog sporazuma kojim se neposredno određuju uvjeti na tržištu elektroničkih komunikacijskih usluga i koji onemogućuje razvoj djelotvornog tržišnog natjecanja na predmetnom tržištu.

1,29

milijuna korisnika mobilne telefonije bilo je u Crnoj Gori na kraju veljače

Uz Inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije, koja je dostavljena Agenciji, priložena je prateća dokumentacija koja sadrži pojedinačne dokumente kompanija Crnogorski Telekom, One Crna Gora i Mtel, a koji su dostavljeni Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, navodi se u odluci AZK u koju su “Vijesti” imale uvid.

Dalje se dodaje da je uvidom u navedene dokumente utvrđeno da se u odnosu na tržište mobilne telefonije elektronskih komunikacijskih usluga na području Crne Gore kod sva tri operatora povećava iznos minimalne prepaid dopune za prepaid korisnike. s istim iznosom, uz identičan rok za nadoplatu korisničkog računa, kao i uz obavijest da za sva tri operatera primjena navedenih izmjena počinje od istog dana, odnosno od 01.04.2024. godine.

Osnovane sumnje
“Navedeno ukazuje na osnovanu sumnju u postojanje dogovora između navedenih operatora Crnogorski Telekom a.d., One Crna Gora d.o.o. i Mtel d.o.o., kao direktnih konkurenata, u vezi sa usklađivanjem cijena na tržištu pružanja pripejd usluga na teritoriji Crne Gore, u smislu članka 8 stavak 1 točka 1 Zakona o zaštiti konkurencije”, navodi se u odluci.

AZK je pozvala sve fizičke i pravne osobe koje raspolažu podacima, dokumentima ili drugim relevantnim informacijama, a koje mogu biti od značaja za pravilno i potpuno utvrđivanje činjenica u ovom postupku, da mu ih dostave.

Zasad se niti jedan od triju crnogorskih mobilnih operatera nije oglasio o ovom pitanju. Prema posljednjim podacima iz veljače, M:tel je imao 42,2 posto od ukupnog broja prepaid korisnika, Crnogorski Telekom 29,38 posto, a One 28,42 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close