Crnogorski hotelijeri tvrde: Cijene tek neznatno povećane

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Predsezona je zasad iznimno dobra i potražnja visoka, a takve su i najave za špicu sezone.

Cijene turističkog smještaja u Crnoj Gori su na razini prošlogodišnjih ili blago povećane, a predsezona je obećavajuća, kažu turistički radnici.

Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego lani, te da je sezona uvelike već popunjena, kažu turisti, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju.

Potražnja stabilna

Cijene smještaja u Crnoj Gori su ove godine blago porasle, kažu hotelijeri. Ocjenjuju da to ne utječe na potražnju, jer je predsezona jako dobra, ali i najave za špicu sezone, prenosi portal RTCG.

Jelena Kaluđerović iz Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera rekla je da su cijene simbolično više u odnosu na prošlu godinu, otprilike toliko koliko je inflacija pogodila sve sfere gospodarstva.

“Možemo se pohvaliti da je travanj bio odličan i da smo ostvarili veći broj noćenja nego lani, a prema najavama i svibanj će biti bolji”, rekla je Kaluđerović.

Slično iskustvo imaju i pružatelji usluga privatnog smještaja. Cijene, kažu, nisu formirali na štetu gostiju.

“Prema našim podacima cijene su ostale na razini prošlogodišnjih i to nas čini vrlo konkurentnom destinacijom. Podatak da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, da je sezona već uvelike popunjena govori nam da su naši domaćini postavili cijene na zadovoljstvo gostiju”, navode iz Udruge nakladnika.

A jesu li cijene smještaja visoke, pokazat će gosti, kaže turistički stručnjak Miško Rađenović. Najvažnije ih je, kaže, opravdati.

“Onaj tko se bavi svojim proizvodom i unapređuje ga, sigurno može pratiti rast cijena u jednom segmentu. Rani buking je odličan za ovu godinu, za to su zaslužne lokalne turističke organizacije, gospodarstvenici, hotelijeri”, rekao je Rađenović.

Tako prema platežnoj moći turisti mogu rezervirati smještaj u Budvi od 20 do preko 1,5 tisuća eura, a u Tivtu u rasponu od 40 do 1,7 tisuća eura.

S druge strane, cijene su znatno više u konkurentskoj Hrvatskoj. U Dubrovniku, Hvaru i Splitu u špici sezone najjeftiniji smještaj može se pronaći za 80 eura, a cijene se penju i preko 2000 eura.

Vlasnik agencije za iznajmljivanje smještaja u Hrvatskoj Nino Dubretić izjavio je da je prosječna cijena noćenja u Dubrovniku 100 eura u privatnom smještaju.

“Što bi značilo da je top cijena između 140 i 180 eura usred sezone, a oko 60 eura za goste izvan sezone”, rekao je Dubretić.

Dubretić je rekao da smještajni kapaciteti u svakom trenutku mogu pokušati podići cijene, ali da će im tržište reći koliko vrijede.

“Cijena smještaja je živo tkivo, to nije nešto što se može zakucati, sve je stvar ponude i potražnje, ako vam dignu cijenu, a vama se ne sviđa, onda ćete je spustiti”, objašnjava Dubretić.

Nove aviolinije u dubrovačkoj zračnoj luci donose pozitivne vijesti i za Crnu Goru. Dubretić vjeruje da će dobar dio tih putnika posjetiti i našu zemlju.

Prošlogodišnji rekordi

U Crnoj Gori je prošle godine ostvareno 2.613.306 dolazaka turista i 16.389.279 noćenja, pokazuju podaci Monstata. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije, a najmanje iz Turske.

Od ukupnog broja noćenja, prema podacima Monstata, 96,3 posto ostvarili su strani turisti, dok su domaći činili samo 3,7 posto.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije (23,6 posto) i Srbije (21,5 posto). Broj gostiju iz Bosne i Hercegovine iznosio je 8,5 posto, dok je broj posjeta njemačkih turista prošle godine bio neznatno manji u odnosu na 2022. – svega 4,9 posto.

Što se tiče turizma, podaci Monstata pokazuju da je prošle godine u Crnoj Gori boravilo 4,1 posto građana Ukrajine. S Kosova ih je 3,6 posto, a iz Turske 2,9 posto.

Prema turističkim mjestima, najviše noćenja lani je bilo na obali (94,3 posto). U planinskim mjestima bilo je dva posto turista, au glavnom gradu 2,4 posto. U ostalim mjestima u Crnoj Gori noćilo je 1,4 posto turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close