Crnogorski elektroprijenosni sustav treću uzastopnu godinu ostvario rekordnu dobit

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Podijelili su i dividende za 2020. i 2022. godinu u ukupnom iznosu od 15,7 milijuna eura, od čega je država, kao većinski vlasnik CGES-a, dobila 8,7 milijuna eura u bruto iznosu.

Crnogorski elektroprijenosni sustav (CGES) lani je ostvario rekordnu dobit od 35,7 milijuna eura, objavio je predsjednik Upravnog odbora te kompanije Aleksandar Mijušković i dodao da je poslovni put od 2021. godine obilježen povijesnim rezultatima.

Mijušković je u razgovoru za agenciju Mina-business rekao da je to dinamična priča o toj energetskoj kompaniji, koja je od početka samostalnog poslovanja postala sinonim uspjeha.

Smanjena tarifa

“Ipak, naš poslovni put od 2021. godine, kada sam preuzeo dužnost predsjednika Upravnog odbora, obilježen je povijesnim rezultatima, pa je tako CGES te godine ostvario dobit od 16,9 milijuna eura, 2022. godine 20,3 milijuna eura, dok lani smo imali rekordnu dobit od čak 35,7 milijuna eura, što je u ukupnom iznosu, za tri godine, impresivnih 72,9 milijuna eura dobiti”, precizirao je Mijušković.

Dodao je da su podijelili i dividende za 2020. i 2022. godinu u ukupnom iznosu od 15,7 milijuna eura, od čega je država, kao većinski vlasnik CGES-a, dobila 8,7 milijuna eura u bruto iznosu.

“Državi smo za isto razdoblje platili i porez na dobit od 9,6 milijuna eura, a istovremeno smo smanjili prijenosnu tarifu za oko 22 posto, što je odraz naše odgovornosti prema zajednici, odnosno podrške gospodarskom razvoju Crne Gore. “, kazao je Mijušković.

Prema njegovim riječima, ključni čimbenik trijumfa tvrtke leži u strateškom ulaganju u investicije, realizaciji razvojnih infrastrukturnih projekata, pažljivo definiranoj strategiji, kao i predanosti rješavanju svih izazova koji su postojali u prethodnom razdoblju.

“Naša vizija, odlučnost i predanost održivim energetskim rješenjima osigurali su nam ne samo financijski prosperitet, već i povjerenje zajednice u kojoj poslujemo, kao i poslovnih partnera izvan crnogorskih granica. Zahvaljujući neumornom angažmanu i stručnosti našeg tima, naša energetska tvrtka postigla je povijesni poslovni uspjeh”, rekao je Mijušković.

Na pitanje koliko je CGES, odnosno država Crna Gora, do sada imala koristi od projekta podmorskog povezivanja, Mijušković je odgovorio da dinamički segment portfelja CGES-a počinje podmorskim kabelom, koji povezuje prijenosne sustave Italije i Crne Gore, postaje vitalna infrastruktura za energetsku tvrtku.

Podmorski kabel

“Prijenos električne energije ovim kabelom postaje simbol povezanosti i prosperiteta. Korištenjem suvremenih tehnologija i sofisticiranih sustava, tvrtka ostvaruje maksimalnu korist od korištenja kabela, čime se osigurava stabilnost u opskrbi energijom i profitabilnost, te povećanje interesa sudionika na tržištu električne energije za dodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta, što dovodi do povećanja prihoda po ovoj osnovi i na drugim granicama”, rekao je Mijušković.

Tome u prilog govore i brojke koje pokazuju da ukupni prihodi temeljem dodjele prekograničnih prijenosnih kapaciteta, od puštanja HVDC-a u pogon do kraja ožujka ove godine, iznose 152,1 milijun eura, od čega 56,1 milijun eura za kabelske.

Komentirajte prvi

New Report

Close