Crnogorski centar za remont jahti ove godine počinje s radom

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Kompanija Adriatic 42 najavljuje da će na prostoru brodogradilišta u Bijeloj već do kraja rujna zaposliti više od 100 radnika.

Kompanija Adriatic 42 planira do kraja ove godine otvoriti prvu fazu centra za remont jahti i superjahti u Bijeloj, u Crnoj Gori, a do kraja rujna bit će zaposleno više od 100 osoba. U projekt je dosad uloženo oko 40 milijuna eura, javlja portal eKapija.

Dritan Abazović, premijer Crne Gore, posjetio je lokaciju brodogradilišta u Bijeloj, gdje se sastao s predstavnicima kompanije Adriatic 42 na čelu s Radom Antolovićem, predsjednikom Uprave.

Najveći plutajući dok

Abazović je rekao da je to velik dan jer svjedoči povratku brodogradnje u Bijelu i Crnu Goru, kao i otvaranju novih radnih mjesta.

“Imamo jedan od najvećih plutajućih dokova, imamo vjerojatno i dizalicu koja podiže najveći teret u Europi i spremni smo dočekati velike brodove i magajahte na remont u Bijelu”, dodao je Abazović.

Prema njegovim riječima, ovo je preporod jedne industrije i sektora koji je u prethodnom razdoblju imao velike probleme.

“Nadam se da je ovo samo dobar početak. Do kraja rujna imat ćemo 100 radnih mjesta, a s kooperantima i ljudima koji će biti na drugi način uključeni vjerojatno će ih biti i mnogo više”, istaknuo je Abazović. Kako je rekao, kapetan Antolović obavijestio ga je da trenutačno zaposleno najviše domaće radne snage.

Rekao je također da je najveći interes vlade da pokrene investicijski ciklus, a to nije moguće bez ozbiljnih kompanija. Abazović vjeruje da je Adriatic 42 kompanija koja će svojim znanjem i iskustvom promijeniti imidž Crne Gore kada je riječ o nautici, da će pomoći nautički turizam, ali i da će pomoći cijeloj zemlji da se na ozbiljniji način bavi pomorstvom, a što je ranije bilo zanemareno.

“Adriatic 42 nova je vrijednost za Crnu Goru i raduje me što iz Bijele šaljemo poruku da se trebamo ekonomski uzdignuti i da stvaramo novu vrijednost”, zaključio je Abazović.

Rado Antolović, predsjednik Uprave kompanije Adriatic 42, rekao je da žele preurediti brodogradilište Bijela u novu, ekološku i modernu kompaniju.

Dobra suradnja s vladom

“Želim se uime konzorcija Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai, koji stoji iza kompanije Adriatic 42, zahvaliti premijeru na prepoznavanju važnosti ovog projekta i na pomoći koju dobivamo. Važno nam je da s najviših mjesta dobivamo vjetar u leđa, koji znači i učinkovitu institucionalnu suradnju. Za nas, a i za cijelu Crnu Goru, dolazak plutajućeg doka predstavlja pravu prekretnicu i osnovni temelj za preporod industrije brodogradnje i remonta”, istaknuo je Antolović.

Prema njegovim riječima, riječ je o doku nove generacije vrijednom više milijuna dolara. Dugačak je 180 metara, širok 37 metara i ima kapacitet od 10.000 tona teretnih plovila.

“To će nam omogućiti da ovdje remontiramo najveće svjetske jahte. Na taj način Crnu Goru pozicioniramo još bolje na svjetskoj jahtaškoj mapi i pružamo vrlo jedinstvenu ponudu, da u blizini vlasnici jahti imaju Porto Montenegro, luksuznu marinu i Adriatic 42, najbolje mjesto za remont luksuznih megajahti i superjahti”, izjavio je Antolović. Cilj im je da prije kraja ove godine počne s radom prva faza jedinstvenog Mega Yacht Repair & Maintenance objekta.

Najavio je da će sljedeće godine u prvom tromjesečju zaposliti do 200 ljudi.

Ervin Ibrahimović, ministar kapitalnih investicija, rekao je kako je plan da se u sljedećih pet godina zaposli 300 radnika.

“Već u prvoj godini obavit će se remont 14 jahti, a u sljedeće tri godine do 109”, istaknuo je Ibrahimović.

Komentirajte prvi

New Report

Close