Crnogorski BDP u četvrtom kvartalu porastao 3,3%

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2023. u 22:00
Od zemalja u regiji Hrvatska je u zadnjem kvartalu prošle godine porasla četiri posto, Sjeverna Makedonija 0,6%/Shutterstock

BDP je u četvrtom tromjesečju iznosio 1,54 milijarde eura, dok je u istom razdoblju 2021. bio 1,34 milijarde eura.

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u četvrtom kvartalu prošle godine porastao je 3,3 posto, pokazuju preliminarni podaci Monstata. BDP je u četvrtom tromjesečju iznosio 1,54 milijarde eura, dok je u istom razdoblju 2021. bio 1,34 milijarde eura.

Prosječni gospodarski rast u zemljama EU iznosio je 1,5 posto. Od zemalja u regiji Hrvatska je u zadnjem kvartalu prošle godine porasla četiri posto, Sjeverna Makedonija 0,6 posto, Srbija 0,4 posto, a Slovenija 0,2 posto.

Građane ipak puno više brine to što su cijene pojedinih osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori slične ili čak više u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, iako su prosječne plaće znatno niže nego u tim zemljama, pokazuje analiza “Vijesti”.

Sindikat, a posredno i Vlada, za poskupljenje krive visoke marže trgovaca, dok iz trgovačkih lanaca kažu da marže nisu povećavali te da su na poskupljenje utjecala visoka državna davanja, ali i povećanje cijena proizvoda kod proizvođača i dobavljača.

Od 10 analiziranih artikala, u Crnoj Gori su jeftiniji samo kruh i brašno, dok su cijene banana, ulja, piletine, mlijeka, šećera, soli, jaja i krumpira više nego u barem još jednoj zemlji.

Metodologija se temelji na činjenici da su za istu skupinu proizvoda cijene preuzete od najjeftinijih brendova prisutnih u prosječnom trgovačkom lancu na njihovim online stranicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close