Crnogorske vinograde beru sezonski radnici iz Indije

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2023. u 07:00
Nedostatak kvalificirane radne snage problem je s kojim se suočavaju već godinama/Shutterstock

Za potrebe berbe grožđa, koja je uveliko u tijeku, nema dovoljno radnika u regiji, pa je tvrtka State Plantation Company angažirala 40 sezonskih radnika iz Indije.

Razlog zapošljavanja sezonskih radnika iz Indije, koji je mnoge iznenadio, je nedostatak sezonskih radnika iz regije.

Iz Plantaža su za Dan rekli da su do sada problem radne snage djelimično rješavali zapošljavanjem radnika iz zemalja regije – Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije.

“S obzirom da za ovu vrstu posla ne postoji dovoljan interes domaće radne snage, kao ni radne snage u okruženju, Plantaže su, kao i drugi poslodavci, prisiljene tražiti radnu snagu izvan granica regije, kako bi osigurati kontinuirani proizvodni proces, što je poslovni prioritet. Ove godine prvi put imamo interes radnika iz azijskih zemalja. Oko 40 osoba iz Indije trenutno je u postupku ishođenja potrebnih dozvola za privremeni boravak i rad”, najavljuju iz Plantaža.

Velike potrebe
S radnicima iz inozemstva, bez obzira odakle dolazili, Plantaže uredno sklapaju ugovore o radu. “Plaće se isplaćuju prema učinku, prema normativima s cijenama rada za svaku operaciju, s kojima su zaposlenici unaprijed upoznati.

Osim redovite isplate plaća, Plantaže kao poslodavac radnicima osiguravaju tri obroka i besplatan smještaj, te troškove prijevoza”, navode iz Plantaža. Ova državna tvrtka prvenstveno se bavi poljoprivredom i najveći je proizvođač grožđa i vina u ovom dijelu Europe.

Imajući u vidu da je poljoprivreda sezonska djelatnost te da se radovi u vinogradu, u konkretnom slučaju najvećeg vinograda u jednom kompleksu u Europi, ovisno o agrotehničkim zahvatima, obavljaju periodički tijekom cijele godine, sukladno tome potrebe za zapošljavanjem sezonaca radna snaga.

“Najveći broj izvršitelja na sezonskim poslovima potreban je tijekom berbe, za koju je potrebno osigurati preko 500 sezonskih radnika, kako bi se uspješno privela kraju. Nabavom nove mehanizacije, priključaka i kemijskih desikanata te poboljšanjem uvjeta u ovoj godini pokušali smo smanjiti potrebu za angažiranjem sezonske radne snage za izvođenje pojedinih agrotehničkih zahvata”, poručuju iz Plantaža.

Naveli su da je nedostatak kvalificirane radne snage problem s kojim se suočavaju već dugi niz godina i da je iz godine u godinu sve izraženiji, ne samo u poljoprivredi, već i u drugim privrednim granama, kako u Crnoj Gori, tako iu cijeloj regiji i Europi. “Crna Gora je dio lanca radnih migracija koje su uobičajen trend posljednjih godina”, poručuju.

Ozbiljni troškovi
Iz kompanije Danu nisu odgovorili koliko koštaju ukupni troškovi zapošljavanja radnika s Dalekog istoka, a točne podatke nisu imali ni čelnici te tvrtke. Prema informacijama tog lista, samo prijevoz sezonaca iz Indije košta nekoliko desetaka tisuća eura.

Također, iz Plantaža nisu odgovorili zahtijevaju li sezonski radnici iz ove azijske zemlje poseban tretman kada je u pitanju prehrana s obzirom na različitu kulturu. U susjednoj Hrvatskoj posljednjih je godina primjetan porast broja radnika iz istočne Azije, posebice iz Nepala, što je rezultiralo čak i otvaranjem trgovine tradicionalne nepalske hrane. 

Komentirajte prvi

New Report

Close