Crnogorske državne tvrtke na plaće troše 200 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2022. u 08:20
Više od pola milijarde eura kredita državnih poduzeća su trenutno jamčeni od strane države/I. Kralj/PIXSELL

Više od pola milijarde eura kredita državnih poduzeća su trenutno jamčeni od strane države i u svakom trenutku mogu pasti na teret proračuna, dok većina njih ostvaruje gubitke.

U Crnoj Gori postoji najmanje 56 poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, koja zapošljavaju preko 12.000 ljudi i na plaće troše gotovo 200 milijuna eura godišnje, navodi eKapija.

Više od pola milijarde eura kredita državnih poduzeća su trenutno jamčeni od strane države i u svakom trenutku mogu pasti na teret proračuna, dok većina njih ostvaruje gubitke.

Na crnoj listi poreznih dužnika, od prvih 20 pravnih osoba, 11 su državna poduzeća sa oko 50 milijuna eura duga za poreze i doprinose. To je pokazalo istraživanje nevladine organizacije Institut Alternativa “Čija su naša javna poduzeća”.

“U isto vrijeme, samo u 2021. osnovana su četiri nova državna poduzeća, dok Vlada još nije osigurala pravni okvir koji bi omogućio da država zna šta se događa u njenim poduzećima i ima nadležnost spriječiti ili riješiti probleme u njihovom poslovanju”, naveli su iz Instituta Alternativa.

U izvještaju, koji su objavili, dali su pregled gorućih problema u području nadzora nad državnim poduzećima, problemima u mehanizmima financijske revizije i kontrole, nedovoljno definiranih uvjeta za imenovanje odbora direktora i izvršnih direktora, nepostojanju politike primanja i upravljanja ljudskim resursima, brojnim fiskalnim rizicima i niskoj razini dostupnosti informacija i transparentnosti državnih poduzeća.

Također, u izvještaju su dane konkretne preporuke čijim provođenjem bi se krenulo u rješavanje nagomilanih problema, među kojima su najvažnije neophodnost novog pravnog okvira za rad državnih poduzeća i uspostavljanje središnje institucije nadležne za vođenje regulatorne i nadzorne politike u državnim poduzećima.

“Na web stranici smo podijelili i sve do čega smo mogli doći kroz slobodan pristup informacijama, uključujući i dokumentaciju o broju zaposlenih, plaćama, sponzorstvima, donacijama, otpremninama, ugovorima direktora”, zaključili su iz Instituta Alternativa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close