Crnogorska vlada vratila zlato u zemlju

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2022. u 09:30
Foto: Pixabay

Crna Gora postaje pravi vlasnik 11. travnja

Kako najavljuje Milojko Spajić, crnogorski ministar financija i socijalne skrbi Vlada će otplatiti 30 milijuna dolara Credit Suisse banci koji dolazi na naplatu 11. travnja i time će osloboditi rezerve zlata i vratiti ga u Crnu Goru poslije dužeg vremena. Portal Investitor javlja kako je Spajić na konferenciji za medije istaknuo da je time zaokruženo financiranje za ovu godinu i koja god Vlada da dođe iduća, Crna Gora je financijski sigurna. Također, podsjetio je i da je prije godinu Vlada otplatila 50 milijuna.

“Negdje od 2000. godine mi otplaćujemo čuvanje tog zlata po šest tisuća dolara mjesečno te je korišteno kao kolateral za razne kredite ”, objasnio je Spajić na konferenciji za medije.

Trenutna vrijednost zlata 75 milijuna dolara i Crna Gora postaje pravi vlasnik 11. travnja. “Po svim projekcijama, to zlato će do kraja godine imati vrijednost preko 100 milijuna”, poručuje ministar.

Spajić je objasnio da crnogorska državna imovina time dobiva oko 75 milijuna nove vrijednosti. “Ovo je zlato u Crnoj Gori prvi put od vremena kralja Nikole i imat ćemo mogućnost za ozbiljne fiskalne rezerve. Do sad su te rezerve bile praktično virtualne, a od sada će one biti u Crnoj Gori. To je nešto što rade razvijene zemlje”,smatra Spajić.

Istakao je da je u kontekstu geopolitičkih zbivanja u svijetu važno da Crna Gora ima financijsku stabilnost.
“Ovo naravno nije krajnji cilj, jer 75 milijuna dolara nije fiskalna rezerva koja će da nas čuva desetljećima, ali je to respektabilna suma koja zajedno sa 350 milijuna koje imamo u trezoru i s ljetnom sezonom pomaže tome da smo zaokružili financiranje za ovu godinu˝, poručuje Spajić.

Proces prebacivanja zlata bit će se poslije 11. travnja, a Spajić ističe kako su oko tog pitanja trenutno u pregovorima s Centralnom bankom. Janko Odović, državni tajnik u Ministarstvu financija i socijalne skrbi istaknuo je da je zlato otporno na inflacije.

“Za čuvanje tog zlata plaćali smo 70.000 dolara godišnje”, istakao je Odović te napomenuo kako su sve zemlje regije povećavale svoje zlatne rezerve osim Crne Gore koja rezerve nije povećala ni za gram.

Odović je rekao da u trezoru već ima 322 milijuna eura bez depozita i deviznih sredstava. “Situacija je apsolutno stabilna, novca ima i za Europa sad i za paket mjera kako bi se pomoglo gospodarstvu i građanima”, poručuje Odović.

Spajić je dodao da Crna Gora ima mogućnost da se zaduži 70 milijuna dolara zbog dodatnih stvari od Skupštine.

“Mi bez rebalansa možemo zaokružiti ovu godinu usprkos svim nametnutim problemima zbog ruske agresije na Ukrajinu. Poslije otplate ovog i nekih manjih kredita, naš nominalni dug past će ispod četiri milijarde eura. Ako se sjećate, kada smo došli, naš dug je bio 4,33 milijarde eura. Važno je i to da je Crna Gora po pitanju BDP-a porasla i da je udio duga po BDP-u značajno pao˝, poručuje za kraj Spajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close