Crnogorska vlada planira izgraditi 260 kilometara autocesta

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2024. u 07:12
Foto: SHUTTERSTOCK

Slijedi izrada idejnih rješenja za izgradnju autocesta i brzih prometnica s fokusom na dionicu Podgorica – Bar.

Vlada Crne Gore je predvidjela izgradnju oko 260 kilometara autocesta i oko 200 kilometara brzih cesta, priopćeno je nakon ovotjedne sjednice Savjeta za javna ulaganja, kojom je predsjedao premijer Milojko Spajić.

Kako je priopćeno iz Vlade, u smislu intenzivnih aktivnosti Monteputa predviđene su radnje na daljnjoj izradi idejnih rješenja za izgradnju autocesta i brzih prometnica s fokusom na dionicu autoputa Podgorica – Bar, kao i kreiranja neophodnih preduvjeta za uključivanje preostale prometne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore.

Razvoj infrastrukture
Među njima je i dionica Smokovac – granični prijelaz Božaj, na inicijativu potpredsjednika Vlade Nike Đeljošaja. Sa sjednice je priopćeno da javni pozivi i natječaji za izradu idejnih projekata i idejnih rješenja za nekoliko dionica pokazuju kontinuiranu opredijeljenost Vlade razvoju infrastrukture.

Savjet je također raspravljao o novom regulatornom okviru za strateška ulaganja s ciljem uspostavljanja novog pristupa investitorima i njihovim idejama u Crnoj Gori.

“Strateškim pristupom želimo poslati poruku o naporima Vlade da Crnu Goru učini zanimljivom investicijskom opcijom za strateške projektne ideje, što u konačnici dovodi do ubrzanog razvoja naše ekonomije i, što je najvažnije, poboljšanja života građana. standarda. S posebnim naglaskom na javne strateške investicije koje doprinose snažnijem razvoju Crne Gore”, navodi se u priopćenju.

Financiranje EBRD-a

EBRD je Crnoj Gori odobrio kredit u iznosu od 200 milijuna eura za dionicu autoceste od Mateševa do Andrijevice.

Iz Vlade kažu da je Savjet za javna ulaganja dio novog institucionalnog okvira za unapređenje javnih investicija, učinkovitiju koordinaciju i provedbu aktivnosti u Kapitalnom proračunu Crne Gore i drugih infrastrukturnih razvojnih projekata.

“Poseban naglasak u narednom razdoblju bit će pokretanje novih infrastrukturnih projekata u sektoru prometa, energetike, obrazovanja i stvaranje novih preduvjeta za ekonomski razvoj Crne Gore”, zaključuje se u priopćenju Vlade.

Podsjetimo, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je prije nekoliko tjedana Crnoj Gori kredit u iznosu od 200 milijuna eura za dionicu autoceste od Mateševa do Andrijevice. Odmah potom raspisan je pretkvalifikacijski poziv, a najkasnije sredinom godine bit će raspisan glavni natječaj za odabir izvođača radova.

600

milijuna eura trebala bi koštati druga dionica crnogorske autoceste

Preporuke EK
Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je tom prilikom da je ta potpora dobivena zahvaljujući preporuci Europske komisije i povjerenika za proširenje Olivera Varheljija da se skrate procedure EBRD-a koje mogu trajati godinama.

Spajić je naveo i kako Vlada nikada nije odustala od dobivanja jeftinog novca iz EU fondova za ovaj projekt, samo je imala plan B da se projekt financira iz proračuna, u slučaju dugih procedura kod EBRD-a.

Premijer je najavio da EBRD još nije objavio detalje o bespovratnim sredstvima i kamatnoj stopi, ali da će ona sigurno biti povoljnija od komercijalnih kredita.

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić izjavio je da ubrzano privode kraju pripremu potrebne dokumentacije, kao i da očekuje raspisivanje natječaja za izbor izvođača sredinom godine, te da bi sama gradnja mogla početi krajem godine.

Naveo je da će natječaj za odabir izvođača biti raspisan prema uvjetima EBRD-a, kao i da će na njemu moći sudjelovati sve domaće i strane tvrtke koje zadovolje predkvalifikacijske uvjete.

Proicjenjuje se da će izgradnja nastavka autoceste prema Beogradu i Europi omogućiti ubrzani gospodarski razvoj sjevera, otvoriti nova radna mjesta i spriječiti daljnje iseljavanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close