Vlasti najavile rat iznajmljivačima na Bookingu i Airbnbu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U Abazovićevom kabinetu procjenjuju da u tom segmentu postoji najveći porezni potencijal.

Ministar financija Aleksandar Damjanović najavio je da počinju s aktivnostima za suzbijanje nelegalnog smještaja i da će mjerama biti obuhvaćene i međunarodne platforme za smještaj “Booking” i “Airbnb”.

“Govorimo o problemu koji tišti sve nas i tu postoji najveći porezni potencijal, odnosno najveća siva ekonomija, to je privatni smještaj odnosno prijava boravka turista i plaćenja neophodnih dažbina”, kazao je Damjanović.

Nove platforme
“Na ovaj način ćemo započeti aktivnosti a vezane su i dotiču se i inostranih platformi “Booking” i “Airbnb”, koje su negdje dominantne na tržištu. Nakon uvođenja ovih platformi potpuno je promijenjen način na koji se smještaj izdaje i bukira”, pojasnio je Damjanović na sjednici Vlade.

28,5

posto čini crnogorski turizam u ukupnom BDP-u ove države

Dodaje da sada predstoje aktivnosti kojima će na najbrži mogući način da pokušaju da povećaju porezni potencijal i obuhvat.Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je dodao da je sa Damjanovićem čvrst u namjeri da ovaj proces izvedu do kraja.

“Ovo je nešto sa čime kuburi država zadnjih 30 godina i mislim da iz godine u godinu, gubi se ogroman prihod koji je potpuno realan da ga prihoduje država”, istakao je Đurović. Kako je kazao, ne može se sttopostotno riješit, ali smatra da postotak naplate može da se poboljša, te da se tu krije značajan prihod za budžet.

“Mi naše daljnje planove zasnivamo na nečemu što se zove realna ekonomija i realnom prihodu, a ovo je jedna klasična mogućnost realnog prihoda. Da smanjimo sivo tržište i pojačamo naplatu”, zaključio je Đurović.

Moglo bi sve ovo utjecati i na strukturu gostiju u Crnoj Gori. U usporedbi s Hrvatskom, Crna Gora se više oslanja na regionalno tržište, gdje dominiraju turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, dok izvan regije glavnu ulogu ima Rusija, ocijenio je ekonomski analitičar Darko Đikanović na temelju istraživanja Adriatic Appraisal Internationala.

Analitičari smatraju da za Crnu Goru elitni turizam i ekskluzivnost ponude treba da bude strateški imperativ s obzirom na masovnost turista koji u kombinaciji sa ograničenim teritorijalnim kapacitetima funkcionisanje primorskih zajednica dovode do tačke pucanja.

Od svih europskih zemalja, Crna Gora, odnosno crnogorska ekonomija, najviše ovisi o turizmu, pokazuju podaci istraživanja “World Travel and Tourism Council” za 2021. godinu. Kako se navodi u istraživanju, crnogorski turizam čini 25,5 posto crnogorskog BDP-a.

Velika ovisnost
No, riječ je o manjoj ovisnosti o turizmu u odnosu na prethodna izvješća, kada je postotak u istom istraživanju bio 30,8 posto.

Odmah ispod Crne Gore po udjelu sektora turizma u BDP-u je Albanija sa 17,4%, a slijedi Hrvatska sa 16,1%. Najmanje o turizmu ovise gospodarstva Poljske (2,8 posto), Litve (3,3 posto) i Srbije (3,6 posto). Turizam u talijanskom BDP-u sudjeluje s Italijom 9,1%, dok je u Španjolskoj taj postotak 8,5%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close