Crnogorska plovidba mora vratiti 15 milijuna eura u državni proračun

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2022. u 07:00
Crnogorska plovidba ove je godine, prema pisanjima medija, u siječnju i srpnju platila dvije rate Eksim banci/N. Pavletić/PIXSELL

Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je država istodobno dala pomoć i platila rate kredita.

Crnogorska plovidba dužna je vratiti u državni budžet neusklađenu državnu pomoć koju je dobila od 2018. do 2021. godine od Vlade. Riječ je o novcu koji je država dala kineskoj Eksim banci za otplatu rata za kredit za kupnju dva broda (21. maj i Kotor).

Povrat novca naložila je državnom brodaru Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) nakon završenog ispitnog postupka koji je pokrenula u prosincu 2020. godine. U rješenju nije precizirano o kolikom iznosu je riječ, već to treba utvrditi Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), izvijestio je portal me.eKapija.com.

“Crnogorska plovidba dužna je vratiti neusklađenu državnu pomoć na koju se obračunava kamata za period od dodjele pomoći do dana donošenja ovog rješenja o vraćanju i plaća zatezna kamata sukladno zakonu”, piše u rješenju koje je potpisao Dragan Damjanović, predsjednik savjeta Agencije.

U rješenju je navedeno da je u 2018. godini plaćeno 4,9 milijuna eura Eksim banci, a godinu kasnije 4,8 milijuna eura. Prema dostupnim podacima, u 2020. godini plaćeno je oko 4,5 milijuna eura, kao i u 2021.

To je ukupno oko 14,5 milijuna eura, koje Crnogorska plovidba treba vratiti državi. S kamatama taj iznos je oko 15 milijuna eura. Od 2018. do 2020. godine rate su plaćane nakon dopisa i zahtjeva CG plovidbe i tadašnjeg Ministarstva prometa i pomorstva, dok su 2021. godine Kinezi skinuli sredstva u iznosu od 4,5 milijuna eura s garancije. Ove je godine, prema pisanjima medija, CG plovidba u siječnju i srpnju platila dvije rate Eksim banci.

Vlada je 2010. godine izdala garancije CG plovidbi za kupnju dva broda u iznosu kredita od oko 47,4 milijuna USD. Te garancije, objašnjava se u rješenju Agencije, predstavljaju državnu pomoć i date su bez plana reorganizacije, odnosno nisu usklađene.

47,4

milijuna dolara garancije izdala je CG plovidbi Vlada 2010. za kupnju dva broda

Svaka rata koja je isplaćena iz budžeta predstavlja državnu pomoć. Na raspravama, predstavnici CG plovidbe su na pitanje koji je pravni temelj za prenos 4,9 i 4,8 milijuna eura u 2018. i 2019. godini, govorili, piše u rješenju Agencije, da je u pitanju državna kompanija za koju je izdana državna garancija, te da bi neplaćanjem bila ugrožena ne samo kompanija nego i država.

Na čelu Ministarstva pomorstva od 2018. do kraja 2020. godine bio je Osman Nurković, dok je na čelu MKI od tada do travnja ove godine bio Mladen Bojanić.

Agencija je utvrdila da je državna pomoć dodijeljena u trenutku kada je izdana državna garancija, odnosno kada su od države plaćane dospjele, a neizmirene obaveze CG plovidbe prema kineskoj Eksim banci.

Prošle je godine u siječnju bilo problema s isplatom rata za kredite Crnogorske i Barske plovidbe, kada je prijetio pad garancija od oko 55 milijuna eura, jer država nije imala zakonsku mogućnost platiti rate umjesto državnih poduzeća.

Na posljetku Kinezi su povukli dio garancije u iznosu rata, a nakon toga je pokrenuta procedura za povrat novca od brodara. U 2018., 2019. i 2020., Ministarstvo financija isplaćivalo je novac nakon dopisa Ministarstva prometa i pomorstva i CG plovidbe.

Agencija za zaštitu konkurencije već je ranije donijela rješenja da je državna pomoć Montenegro Airlinesu i Barskoj plovidbi u ukupnom iznosu od 14 milijuna eura također neusklađena i da je trebaju vratiti u državni proračun.

Komentirajte prvi

New Report

Close