Crnogorska ekonomija u trećem kvartalu porasla 6,6%

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Crnogorski BDP je u trećem tromjesečju iznosio 2,17 milijardi eura, dok je u istom razdoblju prošle godine bio 1,87 milijardi eura.

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u trećem kvartalu porastao je 6,6 posto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Prema preliminarnim rezultatima,crnogorski BDP je u trećem tromjesečju iznosio 2,17 milijardi eura, dok je u istom razdoblju prošle godine bio 1,87 milijardi eura.

To je drugi najveći gospodarski rast zabilježen u promatranom razdoblju u Europi. Ispred Crne Gore je samo Malta s rastom od 7,1 posto.

Od zemalja regije Srbija je zabilježila rast od 3,6 posto, Hrvatska 2,8 posto, a Slovenija 1,1 posto.

Najveći problem Crne Gore ostaje zaduživanje. Potreba Crne Gore za zaduživanjem je kronična, rekao je profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Komentirajući Nacrt zakona o proračunu, Kostić je rekao da je potrebno zaduživanje.

– Prošla Vlada, a i prethodne, najviše su se bavile socijalnim davanjima i darovima. Ako trošite više nego što proizvodite – dugoročno je loše i vraća se kao bumerang – istaknuo je Kostić gostujući u emisiji Na kraju dana TV E.

Kao odgovorni ljudi, prema njegovim riječima, moraju stvari postaviti na svoje mjesto i da se to ne može koristiti bez kontrole.

– Ne postoji volja nijedne političke skupine za radikalne reforme, jer takva reforma uzrokuje nepopularnost, a niti jedna politička skupina ne želi izgubiti vlast – rekao je ekonomski stručnjak.

Sagovornik TV E kaže da građani trebaju znati da država nema svoj novac, već da je to novac građana i države.

– Potreban nam je društveni konsenzus o tome kamo želimo ići i kakvu ekonomiju želimo graditi – dodao je.

Kazao je i kako je dobro što ih najave ove Vlade tjeraju da vjeruju u ono što govore. Što se tiče većih plaća, međutim, kaže da Crna Gora trenutno nema novca, ali ima naznaka da se inflacija usporava.

Komentirajte prvi

New Report

Close