Crnogorci na mukama, hrana prosječno skuplja nego u Sloveniji

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Čitava priča posebno dobiva na težini uzme li se u obzir da je slovenska prosječna plaća 1399 eura, što je gotovo 80 posto više nego u Crnoj Gori.

Nije novost da je Crna Gora lider u regiji kada je riječ o cijenama hrane, ali čudi činjenica da su “preskočili” Sloveniju, pogotovo ako se uzme u obzir da je njihova prosječna plaća 1.399 eura, što je gotovo 80 posto više nego u Crnoj Gori., što prema posljednjim podacima iznosi 795 eura.

Tako bi, birajući najjeftinije, a po nekoj logici i nekvalitetnije namirnice, u Crnoj Gori za litar maslinovog i suncokretovog ulja, mlijeka, jogurta i ulja, 250 grama putera, deset jaja, kilogram brašna, edamer sir., goveđe i pileće meso, riža, konzerva tunjevine, pola kilograma tjestenine, limenka piva od pola litre i kruh koštali biste 49,60 eura, dok bi vas u Ljubljani, također za nižu cjenovnu kategoriju, koštali 44,98 eura.

Usporedbe cijena

Kada biste se odvažili i odabrali najskuplje proizvode iz ovih kategorija, u Crnoj Gori biste potrošili 85,83 eura, au Ljubljani 49,94 eura.

To su namirnice koje su više-manje gotove kod svih potrošača, a količine su praktički dnevne za obitelj, s izuzetkom nekoliko artikala. Da nismo tako daleko od Berlina govori i podatak da biste istu stvar u Njemačkoj platili 69,45 eura, što je sigurno dvadesetak eura više, ali uz napomenu da njihova prosječna primanja, ovisno o stupnju obrazovanja, kreću se između 2.200 i 4.200 eura, dakle gotovo trostruko do više od pet puta više u odnosu na nas.

U Hrvatskoj, odnosno u Splitu, potrošili biste gotovo isto kao i u Podgorici, s tim da, imajući u vidu njihove prosječne plaće, to ne bi uzdrmalo standard koji tamo doseže 1140 eura. Svakako bi bolje prošli u Trebinju s 33,95 eura, što je tridesetak posto manje nego u Podgorici, dok bi u Skadru račun za ovaj nekvalitetniji paket bio 41,27 eura. No, tamo se ne mogu pohvaliti standardom, imajući u vidu da je prosječna plaća u BiH 619 eura, dok je u Albaniji još niža, 520 eura.

Slična je situacija i u Beogradu, pa je gotovo isti iznos potreban za nižu cjenovnu kategoriju navedenih namirnica, dok bi skuplja verzija istih proizvoda koštala nešto više nego kod nas, 91,98 eura. Prosječna plata u Srbiji je 733 eura.

Ono što je primjetno na crnogorskom tržištu su velike razlike u cijenama istih proizvoda, bez obzira na to jesu li na akciji ili ne, pa je gotovo nemoguće pratiti računicu trgovaca i odrediti tko koliku maržu naplaćuje. Razlike u cijenama vidljive su iu turističkim središtima, posebno u ljetnoj sezoni, gdje su građani već navikli da od srpnja planiraju veće izdatke za hranu, prenosi Pobjeda.

Skupi sirevi

Tako se litra maslinovog ulja u Podgorici može kupiti od 9,99 do 17,69 eura, u Kolašinu od 9,49 do 14,09 eura, dok u Kotoru litar doseže čak 21,99 eura.

S druge strane, u Ljubljani se te cijene kreću između 6,90 i 16 eura, u Splitu je maslinovo ulje 11 eura, au Berlinu 10 eura. Ogromne su razlike u cijenama sireva, pa se tako najniže cijene kreću od 6,49 eura po kilogramu, preko 9,79 u Podgorici do čak 12,79 eura u Kotoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close