Crnogorce muči uvoz mlijeka iz Srbije, a Srbi prolijevaju svoje

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2022. u 09:29
Foto: SHUTTERSTOCK

Proizvođači traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi (5,30 kuna), zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.

Nekoliko desetaka stočara, proizvođača mlijeka, okupilo se jučer ispred Ministarstva poljoprivrede Crne Gore, kako bi performansom najavili obustavu isporuke tamošnjim mljekarama, pišu podgoričke Vijesti.

Bidone mlijeka koje su donijeli, ostavili su na pločniku, a ranije pozvali zainteresirane institucije kao što su Crveni križ ili Vojska te socijalno ugrožene građane da ih uzmu kako ga ne bi prolili.

Kako javlja portal Agroklub, proizvođači traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi (5,30 kuna), zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.

Mljekare za sada plaćaju 42 centa (3,18 kuna) za najkvalitetnije, dok su od početke godine državne subvencije povećane sa 10 na 14 centi za ekstra kvalitetu, dok općine dodaju još pet do osam centi. Međutim, mnoge, posebice manje farme ne mogu ispuniti sve uvjete kvalitete i količine, pa sveukupno ukupno dobivaju oko 60 centi (4,54 kune) po litri.

Guši ih uvoz

Vlado Lakić ispred Udruženja stočara rekao je da prerađivači za otkup mlijeka iz Srbije daju 48 centi (3,63 kune) po litri, te da je pitanje za Vladu i ministarstvo zašto i njima ne daju isti iznos.

“Opravdano sumnjamo da to namjerno rade kako bi uništili crnogorske proizvođače i kako bi postali ovisni o uvozu iz okruženja”, naveo je Lakić.

Posljednja je vijest da su proizvođači predali jučer prerađivačima 97,4 posto mlijeka, među kojima se nalaze tri najveće crnogorske mljekare, kazao je Vijestima neslužbeno jedan od prerađivača. On je istaknuo da prerađivači nisu krivi za obustavu isporuke, da su u lancu distribucije i oni ugroženi, kao i da prate lidera na tržištu – Imlek iz Srbije i da sve ovisi od uvjeta koje oni postave.

Stočari će danas imati sastanak s ministrima poljoprivrede, financija i ekonomskog razvoja, a Lakić je kazao da će on biti sudbonosan za opstanak mljekarskog sektora u Crnoj Gori. Dosadašnji pregovori nisu dali rezultate.

U Srbiji prolijevali mlijeko

U Srbiji su, pak, stočari Mačvanskog okruga održali prosvjed u Šapcu 25. ožujka na kome su prolijevali mlijeko u glavnoj gradskoj ulici. Tvrde da su prinuđeni na ovaj potez jer rade s gubitkom i jedini izlaz je pomoć države, prenosi N1.

“Naši zahtjevi su jednostavni: da se obave pariteti naše proizvodnje i da ih uskladimo s troškovima inputa te proizvodnje i više ne gubimo na krajnjem proizvodu. Imamo samo dva zahtjeva: da nam država da kukuruz iz robnih rezervi i da cijene budu 30 dinara više (1,93 kune) po litri mlijeka”, rekao je Milan Pajić, proizvođač iz Badovinaca, predsjednik Skupštine Udruženja proizvođača mlijeka Mačvanskog okruga za Glas Podrinja.

Prema njegovim riječima cijena mlijeka sada je od 28 do 45 dinara (1,80 do 2,90 kune) po litri, bez premije. Dodao je da se mogu odreći premije, ako im se proizvod plati onoliko koliko vrijedi.

Međutim, kako crnogorske, tako i srpske stočare, pored ostalih problema u proizvodnji, muči i uvoz. Podsjetimo da su u prosincu 2016. godine ukinuti prelevmani, odnosno uvozne takse na mlijeko i meso. One su ranije iznosile od 10 do 20 dinara (0,64 do 1,29 kuna) po litri i za kiselo-mliječne proizvode od 10 do 30 dinara (do 1,93 kune). Europska unija je nekoliko puta pozivala Srbiju da ukine ove zaštitne mjere, uz ocjenu da se kose sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prenio je tada RTV.

Problemi i u BiH 

I proizvođači mlijeka u Bosni i Hercegovini zaprijetili su obustavom isporuke mljekarama, ukoliko do 10. travnja ne pristanu na novu otkupnu cijenu od 0,95 KM (3,68 kuna) po litri. Trenutno svoje mlijeko isporučuju po prosječnoj cijeni od oko 0,60 KM (2,32 kune).

Fakturiranje po novoj otkupnoj cijeni sirovog mlijeka najavljeno je od 1. travnja, a ona vrijedi za sve proizvođače i male i velike. Prerađivači mlijeka, kao i nadležna ministarstva se po ovom pitanju službeno nisu oglašavali.

Proizvođači navode kako zbog povećanih cijena inputa trenutno posluju bez dobitaka te su na rubu opstanka.

Neodrživo stanje

Podsjećamo, dva velika hrvatska otkupljivača mlijeka najavila su povećanje otkupne cijene od 1. travnja. Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), na domaćem je tržištu u veljači prosječna iznosila 2,70911 kn/kg (35,99 €/100 kg) uz 4,11 % m.m. i 3,49 % m.b i bila je u odnosu na godinu dana ranije viša za 6,02 posto.

Proizvođači su već naglasila da bi, i u slučaju da cijena bude 4 kn/kg bili na nuli. Da bi im trebalo pripadati 50 posto od cijene mlijeka u trgovini, rekao je nedavno i proizvođač Marinko Živić.

Komentirajte prvi

New Report

Close