Crna Gora želi već iduće godine nastaviti s izgradnjom autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 13. srpanj 2023. u 06:47
Foto: Shutterstock

Vlada je usvojila Informaciju o interesu China Road and Bridge Corporationa za potencijalne projekte.

Posljednjih mjeseci intenzivno se razmatraj opcije za nastavak izgradnje autoceste kroz Crnu goru, a čini se da bi se, sukladno namjerama Vlade, to moglo i dogoditi već iduće godine.

Problem je visokji državni dug Crne Gore i pitanje kako financirati nastavak izgradnje kad je poznato da država vlastitog novca za takvu kapitalnu investiciju – nema.

Ministar financija Aleksandar Damjanović rekao je da se sutra obilježava godišnjica otvaranja prve dionice autoceste, te da je za to vrijeme malo urađeno, odnosno da se definiraju pripreme za nastavak izgradnje.

300

milijuna eura povoljnog europskog kredita bi Crna Gora mogla ‘povući’ za nastavak autoceste

Gubitak vremena
– To se mora preokrenuti. Gubljenje vremena je najveći problem za Crnu Goru, manje je važno da li će nam ova ili neka druga kompanija biti partner u odnosu na strateški prioritet, a to je da se što prije stvore uslovi za nastavak izgradnje i povezivanje Srbije i Crne Gore autoputem. rekao je Damjanović na ovotjednoj sjednici Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o zainteresiranosti crnogorskog ogranka China Road and Bridge Corporation Montenegro Branch (CRBC) za potencijalne projekte. Poručio je da bi ministarstva na sjednicama trebala izvijestiti Vladu o interesima svih tvrtki za nastavak izgradnje autoceste, s ciljem definiranja potencijalne suradnje s kineskom Road and Bridge Corporation te važnosti nastavka izgradnje autoceste, što bi, kako je rekao, trebalo da bude strateški i najhitniji prioritet Crne Gore.

– Dana 3. srpnja imali smo sastanak s predstavnicima tvrtke na kojem su nam detaljno obrazložili navode iz pisma namjere – rekao je Damjanović. Državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, koji je pozvao kolege na intenziviranje suradnje, složio se s Damjanovićem da nema zadovoljavajuću dinamiku, ali je podsjetio da je MKI ispregovarao s Europskom komisijom šest milijuna bespovratnih sredstava za ažuriranje Studija izvodljivosti za cjelokupnu trasu autoceste te za izradu projektne i natječajne dokumentacije za sljedeću dionicu.

Uloga Europske komisije

MKI ispregovarao s Europskom komisijom šest milijuna bespovratnih sredstava za ažuriranje Studija izvodljivosti.za cjelokupnu trasu autoceste.

– Ušli smo i u pregovore s međunarodnim financijskim institucijama oko finalizacije modela dioničkog financiranja i bili smo na dobrom putu da dobijemo 200 milijuna bespovratnih sredstava i 300 milijuna u kreditnom aranžmanu po kreditnoj stopi od jedan posto, što se za tržišne uvjete može posmatrati kao bespovratna sredstva – istaknuo je Šahmanović.

Politička situacija
Rekao je da je poslano mnogo požurnica za ubrzanje postupka, a ističe kako smatra da EK izražava sumnju u mogućnosti provedbe kao kolektivno tijelo Vlade, što je uvjetovano političkom situacijom. – Mislim da je to dominantan razlog zašto nismo dobili sredstva za investicije kroz Zapadnobalkanski investicijski okvir i da se čeka stabilnija Vlada – kazao je Šahmanović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da je ambicija da se izgradnja autoputa nastavi 2024. godine.

– U tom smislu je dobrodošao svatko tko može graditi pošteno i transparentno poslovanje. Sada čekamo projekt koji se radi uz pomoć partnera iz EU. Nisam siguran ni koliko su učinkoviti u tome. Tome treba dati prioritet jer ne možemo imati ekonomsku imovinu ako nemamo velike infrastrukturne projekte – naglasio je Abazović.

Rekao je da je oko tvrtke koja je gradila autocestu bilo puno kontroverzi, ali je istaknuo da je najvažnije da građani mogu koristiti infrastrukturu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close