Crna Gora želi sa Srbijom ‘prebiti’ dugove Instituta Igalo

Autor: Poslovni dnevnik , 04. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore je predložila da se dug Instituta ‘Simo Milošević’ iz Igala prema Jugobanci Beograd u stečaju umanji za iznos koji država Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje.

Vlada Crne Gore je predložila da se dug Instituta “Simo Milošević” iz Igala prema Jugobanci Beograd u stečaju umanji za iznos koji država Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje.

“Na ovaj način smanjile bi se ukupne obveze Zavoda i otklonila najveća opasnost od stečaja”, navodi se u informaciji o dugu Zavoda prema Jugobanci u stečaju uz Prijedlog protokola o suradnji koji je Vlada je usvojila danas na telefonskoj sjednici.

Dugoročna suradnja
U informaciji se navodi da država Crna Gora ima obvezu namiriti dug prema Jugobanci u stečaju temeljem pravomoćne sudske presude, dok istovremeno postoji neizmirena obveza Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju.

“Prijedlog je da se dug Crne Gore prema Jugobanci smanji za iznos koji Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje, kako bi se smanjile ukupne obveze Zavoda i otklonila najveća opasnost od uvođenja stečaja”, navodi se u priopćenju.

Razgovarano je i o mogućnosti dugoročne suradnje Instituta “Simo Milošević” i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije u pogledu korištenja usluga Zavoda za zdravstvene osiguranike iz te zemlje, imajući u vidu iskustva suradnje iz prethodnih godina. razdoblje.

“S obzirom na to da se radi o višedesetljetnom sporu, potrebno je poduzeti aktivnosti na njegovom rješavanju u najkraćem mogućem roku, kao i iznalaženju trajnog rješenja za očuvanje ove važne institucije”, stoji u Vladinom dokumentu.

S tim u vezi, Agencija za osiguranje depozita Srbije dostavila je i Prijedlog protokola o suradnji koji se odnosi na koordinaciju aktivnosti kojima se uređuju odnosi u vezi sa zaduženjem Instituta “Simo Milošević” prema Jugobanci i pokretanjem ovršnog postupka.

“Navedenim protokolom utvrđuju se okvirna načela i smjernice u svrhu reguliranja međusobnih prava i obveza, utvrđuje činjenično stanje, utvrđuju se iznosi duga Zavoda i Crne Gore, kao i dugovanja Srbije po osnovu stare devizne štednje”, navodi se u priopćenju. navodi dokument.

Također, protokolom je predviđeno da će se posebnim ugovorom precizno definirati svi elementi koji su predmet protokola, prava i obveze stranaka potpisnica, kao i način i rokovi ispunjenja obveza stranaka potpisnica.

“Nakon razmatranja kompletne, opsežne dokumentacije, precizno će se utvrditi iznos koji država Crna Gora potražuje od Srbije po osnovu stare devizne štednje, a od toga zavisi i konačan iznos duga Zavoda”, navodi se u vladinom dokumentu.

Država preuzima?
Jedno od mogućih rješenja pitanja Instituta “Simo Milošević” u Igalu mogao bi biti prelazak u stopostotno državno vlasništvo, najavio je ministar financija Aleksandar Damjanović.

On je nedavno u jutarnjem programu TVCG Dobro jutro Crne Gore rekao da je za sada spriječeno uvođenje stečaja u Institut, ali da pored duga prema Srbiji, institut ima neizmiren dug i to dug prema Investiciono-razvojni fond (IRF), poslovne banke i dobavljači, te da se u rješavanje problema moraju uključiti svi relevantni čimbenici u zemlji, prenosi RTCG. 

Komentirajte prvi

New Report

Close