Zbog rasta trošarina skuplji slatkiši i duhanski proizvodi

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2023. u 07:00
Mora doći do poskupljenja, jer treba obračunati trošarinu i uračunati je u cijenu/Shutterstock

Čokoladicu od 2,40 eura, crnogorski će potrošači uskoro plaćati tri eura.

Iako je ministar financija Aleksandar Damjanović rekao da ne očekuje poskupljenje nakon povećanja trošarina, gospodarstvenici tvrde da će do toga sigurno doći.

Čokoladicu od 2,40 eura, crnogorski će potrošači uskoro plaćati tri eura. Posljedica je to, kažu gospodarstvenici, prekjučer uvedenih trošarina na prerađevine od šećera.

Poskupljenje neizbježno
“Imamo proizvođače iz konditorske proizvodnje koji su nam najavili da će ovo povećanje od 50 centi, odnosno uvođenje nove trošarine, utjecati na to da će cijene njihovih proizvoda za krajnjeg potrošača biti više do 25 posto.

Naravno da mora doći do poskupljenja, jer treba obračunati trošarinu i uračunati je u cijenu”, kaže Lidija Rmuš, tajnica Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore, piše RTCG.

Ministar financija Damjanović ne misli tako. “Razina maloprodajnih marži u Crnoj Gori daleko je najveća u regiji i nema niti jednog razloga da se bilo kakvo povećanje od pet ili deset centi po stavci bilo kojeg trošarinskog proizvoda prebaci na maloprodajnu cijenu”, ističe.

Crnu Goru očekuje i poskupljenje duhanskih proizvoda koje na snagu stupa u srpnju. “Za cigarete znate da je već u siječnju došlo do pomaka na deset centi. U srpnju, također zbog ovog pomicanja trošarinskog kalendara, imate još desetak centi, a na kraju, negdje u veljači sljedeće godine, imat će povećanje od 40 do 50 centi, upravo zbog ubrzanja trošarinskog kalendara, kako je to predviđeno novim izmjenama zakona”, objašnjava Rmuš. Upravo česte izmjene zakona poslovna zajednica najviše zamjera kreatorima poslovnog okruženja.

Ishitrene odluke
Budimir Raičković iz Asocijacije menadžera kaže da standard građana neće pasti, jer su porasle cijene duhana ili nekih proizvoda.

“Radi se o tome da se takve odluke i izmjene poreznih zakona ne mogu donositi bez prethodnog dogovora.

Kakva god vlada bila, bilo je i prije ove, a bit će i poslije, treba i mora biti bolje konzultacije, da se dogovorimo, jer na kraju će sve troškove javne potrošnje platiti gospodarstvo i građani”, smatra Raicković. Troa, dok je proširen obuhvat plastičnih proizvoda koji se oporezuju trošarinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close