Crna Gora zabranjuje plastične vrećice

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2023. u 06:21
Foto: Shutterstock

Šest mjeseci nakon stupanja zakona na snagu, odnosno u prvoj polovici 2024. godine, plastične će se vrećice u potpunosti izbaciti iz upotrebe.

U Crnoj Gori će se postupno izbacivati ​​plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona jer je usvojen Nacrt zakona o gospodarenju otpadom.

Šest mjeseci nakon stupanja zakona na snagu, odnosno u prvoj polovici 2024. godine, plastične će se vrećice u potpunosti izbaciti iz upotrebe.

Prema zakonu, prodavatelj lagane plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke od 50 mikrona ili više plaća naknadu.

Sredstva od ove naknade uplaćivat će se na račun Fonda za zaštitu okoliša i mogu se koristiti isključivo za financiranje i sufinanciranje aktivnosti podizanja svijesti i informiranja javnosti te kampanja o štetnosti uporabe plastičnih vrećica na okoliš.

Ministrica ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ana Novaković Đurović kazala je da će na državnoj razini biti formirana inspekcija čiji će glavni zadatak biti kontrola provedbe lokalnih planova gospodarenja komunalnim otpadom.

“Razlozi za ovakvo zakonsko rješenje su prije svega neefikasnost nadzora komunalne inspekcije i komunalne policije”, rekla je ona, objavljeno je na sajtu Vlade Crne Gore. Kao jednu od ključnih predloženih izmjena zakona navela je Program proširene odgovornosti proizvođača.

To znači da uvoznici i proizvođači u Crnoj Gori imaju cjelokupnu organizacijsku i financijsku odgovornost za zbrinjavanje proizvoda koji postaju otpad.

RTCG je nedavno pisala da prosječan stanovnik Podgorice dnevno proizvede više od kilograma otpada, pa gradska čistoća dnevno prikupi 10 posto više otpada nego u istom razdoblju prošle godine.

Kako se navodi u tekstu, u Crnoj Gori se reciklira manje od dva posto otpada, dok je strategijom predviđeno 50 posto recikliranog otpada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close