Crna Gora: Vlasnici jahti većinom Rusi i Srbi

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2023. u 07:00
Jahte u Crnoj Gori imaju i državljani Bosne i Hercegovine, SAD-a, Švicarske, Francuske, Njemačke, Hrvatske i Kazahstana/Shutterstock

Državljani Rusije registrirali su u Crnoj Gori 109 jahti, a Srbije 99.

Pod crnogorskom zastavom plove 363 jahte, od kojih su 42 u vlasništvu crnogorskih državljana.Najbrojniji stranci koji registriraju jahte pod crnogorskom zastavom su građani i pravne osobe iz Rusije i Srbije, objavila je Vlada Crne Gore na svojim stranicama.

Državljani Rusije registrirali su u Crnoj Gori 109 jahti, a Srbije 99. Državljani Ukrajine registrirali su u Crnoj Gori 16 jahti. Jahte u Crnoj Gori imaju i državljani Bosne i Hercegovine, SAD-a, Švicarske, Francuske, Njemačke, Hrvatske i Kazahstana. Sve jahte duže od sedam metara koje plove pod crnogorskom zastavom upisuju se u registar jahti.

Za upis jahte u upisnik Uprave pomorske sigurnosti plaća se naknada od 30 eura po dužnom metru za jahte na motorni pogon i višetrupce, odnosno 20 eura po dužnom metru za jedrilice.

Porez na korištenje plovnih objekata, pak, već je puno veća stavka za vlasnike jahti. Za plovilo duže od 20 metara, primjerice, po ovoj osnovi potrebno je izdvojiti 3000 eura.

Naknade u marinama, osiguranje, dizanje jahte na “suhi vez” i sl. također su jako skupe. Osim osnovnog pregleda jahte, koji je obavezan prilikom registracije, Odjel registra jahti UPS-a obavlja i redoviti godišnji pregled, redoviti obnovljivi pregled i izvanredni pregled.

Komentirajte prvi

New Report

Close