Crna Gora: Vlada i trgovci dogovorili niže cijene osnovnih proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Snižene cijene proizvoda iz 25 kategorija na snazi od 21. ožujka.

Reagirajući na problem poskupljenja osnovnih životnih namirnica i visoke stope inflacije, Ministarstvo gospodarskog razvoja i turizma u suradnji s predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca u zemlji (Voli, Mercator, Laković, Domača trgovina-Aroma, Franca) dogovorili su višemjesečnu akciju pod nazivom “STOP INFLACIJA” koja podrazumijeva formiranje tzv. “antiinflatorne košarice”.

“Cilj ove akcije i uvođenja antiinflatorne košarice je smanjiti pritisak na životni standard građana i pridonijeti stabilizaciji cijena osnovnih životnih namirnica.

Struktura košarice
Drago mi je da su naši trgovci pokazali društvenu odgovornost i od početka podržali ovu ideju”, rekao je ministar gospodarskog razvoja i turizma Goran Đurović.

5

posto iznosi limit maloprodajne i veleprodajne marže za odabrane proizvode

Protuinflacijska košarica formirana je na način da sadrži najmanje jednu stavku iz svake od 25 vrsta ugovorenih proizvoda. Odabir određenog artikla iz definirane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu prema prethodno postignutom dogovoru s Ministarstvom (trgovačka marža u maloprodaji ne smije biti veća od 5%, dok trgovačka marža u veleprodaji također je ograničena na 5%) Trgovac je dužan voditi evidenciju o vrstama, cijenama i obračunatim maržama na pojedine artikle koji ulaze u strukturu antiinflacijske košarice te ih na zahtjev Ministarstva dostaviti na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost proširiti popis proizvoda koji su uključeni u antiinflacijsku košaricu, formirati cijene prema postignutom dogovoru i voditi odgovarajuću evidenciju, ali trgovac ne može skratiti popis proizvoda. Trgovac može mijenjati artikle unutar iste vrste proizvoda ovisno o raspoloživosti i zalihama, na mjesečnoj bazi.

Trgovci će na poseban način označavati artikle, a Ministarstvo će osigurati odgovarajuću promotivnu akciju za trgovce koji pristupe ovom sustavu sniženja cijena. Nove, snižene cijene u skladu s dogovorom o “antiinflacijskoj košarici” na snagu bi trebale stupiti 21. ožujka.

Visoka inflacija
Inflacija u Crnoj Gori i dalje je poprilična. Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači su u prosjeku iznosile 0,5 % više nego u siječnju, pokazuju podaci Monstata. U odnosu na isto razdoblje prošle godine cijene su porasle za 15,1%.

Prošle godine najviše su poskupjeli mlijeko, sir i jaja – čak 89,4 posto, a zatim meso koje je skuplje 85,3 posto. Kruh i žitarice poskupjeli su za 62,2 posto, odjeća za 47 posto, a kruta goriva za 42,5 posto. Povrće je skuplje za 39,4 posto, a usluge u restoranima i kafićima za 27,2 posto.

Najveći utjecaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena u skupinama povrće, meso, odjeća, goriva i maziva za motorna vozila, zatim kruh i žitarice, mineralna voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća, voće; cipele i drugu obuću.

Komentirajte prvi

New Report

Close