Uvode trošarinu na negaziranu vodu s dodatkom šećera i bezalkoholno pivo

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2023. u 07:01
Foto: PD

Očekuje se povećanje proračunskih prihoda po ovoj osnovi za oko dva milijuna eura na godišnjoj razini, a kao argument Vlada je navela očuvanje zdravlja građana.

Vlada Crne Gore jučer je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama kojim se predlaže uvođenje trošarine na negaziranu vodu s dodatkom šećera ili drugog sredstva za zaslađivanje ili aromatiziranje te bezalkoholno pivo.

Vlada je ovo rješenje predložila kako bi smanjila negativan utjecaj koji uporaba proizvoda od šećera ima na zdravlje stanovništva.

Povećanje prihoda
“Iznos trošarine za negaziranu vodu s dodatkom šećera iznosi 25 eura po hektolitru, što je isti iznos kao i za gaziranu vodu s dodatkom šećera ili drugim sredstvom za zaslađivanje ili aromatiziranje”, pojašnjavaju iz Vlade.

Očekuje se povećanje proračunskih prihoda po ovoj osnovi za oko dva milijuna eura na godišnjoj razini.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kojim se, među ostalim, utvrđuje novi nominalni iznos najniže mirovine koja će od 1. siječnja iznositi 450 eura.

“Prijedlogom zakona uređuje se pravna situacija nastala nakon prestanka važenja članka 17. stavka 1. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je Odlukom Ustavnog suda ukinut”, stoji u priopćenju.

Navodi se da se predloženom novom odredbom propisuju uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za osiguranike kada navrše 65 godina života i imaju najmanje 15 godina staža osiguranja.

Također, predlaže se izmjena načina usklađivanja mirovina na temelju statističkih podataka, s kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih plaća zaposlenih na području Cme Gore u prethodna četiri mjeseca u odnosu na četiri mjeseca koja im prethode. dodala je Vlada.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je cilj, kako se navodi, sustavno i prihodovno održivo uređenje priređivanja igara na sreću putem interneta, odnosno drugih telekomunikacijskih sredstava, kao i povećanje prihoda po tom osnovu. Ocijenjeno je da će se primjenom propisa ostvariti milijunski prihodi proračuna.

Uzimajući u obzir dostupna mjesečna izvješća o uplatama/isplatama online priređivača (osobito analizirajući one s najvećim prometom), dolazi se do okvirnog iznosa od 15 milijuna eura proračunskih prihoda na godišnjoj razini, kažu u Vladi.

Igre na sreću
Kako su rekli, tim zakonom po prvi put je definirana obveza plaćanja varijabilnog dijela koncesijske naknade za priređivanje igara na sreću klađenja putem interneta, kao i igara na sreću u virtualnim kockarnicama i igara na sreću na virtualnim automatima putem interneta.

“Ova koncesijska naknada obračunava se u iznosu od 10 posto od osnovice, što čini ukupan iznos plaćanja, umanjen za vrijednost plaćanja, a plaća se do petnaestog u mjesecu za prethodni mjesec”, kažu u Vladi.

Naveli su da će se, osim navedenog varijabilnog dijela, plaćati i fiksni dio koncesijske naknade u iznosu od deset tisuća eura mjesečno za priređivanje igara na sreću putem interneta, kako za priređivanje igara klađenja, igre na sreću putem interneta i za igre na sreću.u virtualnim kasinima i igre na sreću na virtualnim strojevima putem interneta.

Komentirajte prvi

New Report

Close