Crna Gora uvodi porez na ekstraprofit, poslodavci ogorčeni

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2023. u 07:00
Crnogorska vlada slijedi poteze koje je uveo već popriličan broj europskih država/SHUTTERSTOCK

Dodatni porez zahvaća sve tvrtke čiji prihodi u prošloj i ovoj godini premašuju pet milijuna eura.

Ministarstvo financija dalo je u javnu raspravu Nacrt zakona o doprinosima za solidarnost, prema kojem država planira uvesti dodatni porez kao privremenu kriznu mjeru za sve tvrtke čiji prihodi u prošloj i ovoj godini premašuju pet milijuna eura.

Sve tvrtke koje su porezni obveznici prema Zakonu o porezu na dobit i čiji su prihodi u prošloj i ovoj godini veći od 5 milijuna eura morat će platiti zajednički doprinos državi – porez na ekstraprofit, koji Ministarstvo planira uvesti kao privremenu kriznu mjeru za dvije godine, pišu Vijesti.

Javna rasprava traje do 20. ožujka. Ministarstvo je odlučilo predložiti taj zakon kako bi tvrtke koje su tijekom gospodarske krize dodatno profitirale zahvaljujući Vladinim mjerama u vidu brojnih poticaja, sada pokazale solidarnost te kako bi se teret krize ravnomjerno rasporedio i omogućio Vladi kreirati nove pakete pomoći građanima.

33

posto iznosi proporcionalna stopa zajedničkog doprinosa

Izvanredni uvjeti
Ministarstvo je u obrazloženju prijedloga zakona navelo da unatoč negativnim uvjetima poslovanja pojedini poslovni subjekti ostvaruju povećanu dobit, a to povećanje dobiti vidljivo je u različitim djelatnostima.

Osnovica zajedničkog doprinosa za ovu i iduću godinu je oporeziva dobit poreznog obveznika za prethodnu i ovu godinu utvrđena u poreznoj bilanci sukladno odredbama Zakona o porezu na dobit, umanjena za iznos prosječna oporeziva dobit poreznog obveznika utvrđena poreznim bilancama za 2018., 2019., 2020. i 2021. godinu uvećana za 20%.

Porezno razdoblje za koje se obračunava i plaća porez na zajednički doprinos je ovo i naredno kalendarsko razdoblje. Stopa zajedničkog doprinosa je proporcionalna i iznosi 33 posto – navodi se u obrazloženju tog prijedloga zakona.

U obrazloženju prijedloga zakona navodi se da se on uvodi zbog izvanrednih događaja na globalnoj razini kojima je zemlja izložena, a ista porezna mjera primijenjena je i u drugim zemljama.

Poslodavci protiv
Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP), povodom stavljanja na javnu raspravu Nacrta zakona o solidarnom doprinosu, izražava kako kažu,”najozbiljniju zabrinutost” za uvjete daljeg obavljanja bilo kakave značajnije poslovne aktivnosti u Crnoj Gori.

“Namjeravano uvođenje dodatnog oporezivanja profita poduzeća, nesumnjivo, predstavlja mjeru sa potencijalno nesagledivim štetnim posljedicama po privredu Crne Gore, a time po čitavo društvo. Pogotovo ako se ima u vidu stanje crnogorske privrede i izuzetno složene i ni malo optimistične prilike u svijetu.

Donositi jednu tako ozbiljnu mjeru u ovako složenim prilikama je više nego začuđujuće”, naveli su iz Udruženja u reagiranju. Zbog izuzetnog značaja navedenog, kako dodaju, CUP će u narednim danima na izvanrednoj sjednici Upravnog odbora pažljivo razmatrati sadržaj Nacrta zakona, “detaljno analizirati njegove odredbe i potom sa stavovima izaći u javnost”.

Komentirajte prvi

New Report

Close