Crna Gora uvezla struje za 106 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2022. u 06:59
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović rekao je da neće biti restrikcija struje u rujnu i listopadu, a iz EPCG-a za portal Cafe del Montenegro kažu da čine sve da ne dođe ni do poskupljenja ni do restrikcija.

Elektroprivreda Crne Gore za dva mjeseca je uvezla struje u vrijednosti od 105,9 milijuna eura, no još je neizvješno što potrošače čeka na jesen i zimu. Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović rekao je da neće biti restrikcija struje u rujnu i listopadu, a iz EPCG-a za portal Cafe del Montenegro kažu da čine sve da ne dođe ni do poskupljenja ni do restrikcija.

“Situacija je vrlo složena. Ilustracije radi, spomenut ćemo samo to da smo, u periodu od 1. lipnja do 29. kolovoza, za uvoz 302,6 GWh morali odvojiti čak 105,9 miliona eura, odnosno 350,13 eura po megavatsatu. Trenutačna cijena na burzi prelazi 700 eur/MWh, a najavljene cijene za posljednji kvartal tekuće i cijelu 2023. godinu, najblaže rečeno, nisu optimistične, tim prije što mi, u ovom trenutku, potrošačima prodajemo električnu energiju po cijeni od 45 eur/MWh, a CGES-u i CEDIS-u po 116,22 eur/MWh”, priopćili su CdM-u iz EPCG.

Učinit će sve da izbjegnu varijantu u kojoj bi se uvodile restrikcije ili povećavala cijena električne energije, ali naglašavaju da ne zavisi sve od njih.

“Pokrenuli smo i kampanju stimulacije štednje kod krajnjih kupaca, ali nam je neophodno kontinuirano i studiozno sudjelovanje državne administracije, jer je Crna Gora jedna od rijetkih država u kojima gotovo kompletan teret energetske krize snosi energetski sektor. Na duži rok, ako nam je cilj svladavanje krize, država se mora aktivnije uključiti”, ističu u EPCG gdje izražavaju bojazan i da bi kriza mogla trajati godinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close