Ripple donosi digitalnu valutu na Zapadni Balkan

Autor: Mladen Miletić , 13. travanj 2023. u 08:15
Projekt će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute/Dado Ruvic

Središnja banka dogovorila suradnju na pilot projektu za izradu nacionalnog stablecoina.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) dogovorila je suradnju s kompanijom Ripple, providerom kripto i blockchain rješenja. Suradnja je dogovorena u cilju razvoja strategije i realizacije pilot-programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji – digitalne valute središnje banke (CBDC) ili nacionalnog stablecoina, odnosno stabilne valute, prenosi Investitor.

”Uvođenje digitalne valute je, u skladu s osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak naprijed ka digitalizaciji financijskih usluga i širenju prostora za dostupnost financijskih usluga građanima Crne Gore. CBDC je digitalizirana verzija valute koju izdaju središnje banke.

Danas, više od stotinu zemalja širom svijeta testira i razvija digitalnu valutu središnje banke za širok spektar potreba, uključujući jačanje financijske inkluzije, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje sigurnosti plaćanja i povećanje efikasnosti prekograničnih plaćanja”, navodi se u priopćenju CBCG-a.

Podsjećaju da Europska središnja banka (ECB) radi na razvoju koncepta digitalnog eura kao budućeg sredstva sigurnog i praktičnog elektronskog plaćanja u Eurozoni. Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić kazao je da “Centralna banka Crne Gore, kao središnja banka posvećena praćenju suvremenih trendova središnjeg bankarstva, posvećeno vodi računa o stabilnosti financijskog sustava.”

Koriste euro od 2002.
”Sa zadovoljstvom počinjemo suradnju s Ripplom na pilot projektu za izradu digitalne valute ili stablecoina. Kroz projekt, Centralna banka Crne Gore će s Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili sigurnog valutnog rješenja kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blockchain tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stablecoin mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti s propisima i što je najvažnije zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika”, rekao je Žugić.

Projekt će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalnog stablecoina, i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontroliranim uslovima.

”Centralna banka Crne Gore donosi višu razinu digitalne transformacije u svoju financijsku infrastrukturu i suočavajući se s jednim od najvećih izazova u svijetu financija, uključujući financijsku inkluziju”, rekao je James Wallis, potpredsjednik Ripplea za odnose sa središnjim bankama.

”Ripple ima iskustva u uspješnom povezivanju različitih sustava plaćanja i zagovaranja korisnosti blokchaina za izdavanje digitalnih valuta središnje banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine financijskih institucija širom svijeta”, kazao je Wallis. Crna Gora sada koristi euro kao valutu od 2002. godine, iako nije deo Eurozone.

”Više detalja bit će otkriveno kasnije tijekom godine”, rekao je potpredsjednik Ripplea za angažmane središnje banke i CBDC James Wallis Cointelegraphu u pisanom intervjuu.

Projekt će, kako je kazao, proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalne stabilne valute. Wallis je naznačio da je planirana faza “sandboxa” kako bi se buduća digitalna valuta stavila u opticaj pod kontroliranim uvjetima.

”Blisko ćemo sarađivati ​​sa Centralnom bankom kako bismo utvrdili slučajeve upotrebe, ključne faktore uspjeha i rokove. Projekt će početi ovog mjeseca”, dodao je.

Slijedi analiza rizika
Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić u priopćenju je naveo da će CBCG raditi s vladom i akademskom zajednicom na “analiziranju prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stablecoini mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, poštovanja propisa i, najvažnije, zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika.”

”Kao središnja banka posvećena praćenju suvremenih trendova nacionalnog bankarstva, Centralna banka Crne Gore aktivno se brine o održavanju efikasnog financijskog sustava”, naveo je Žugić.

Komentirajte prvi

New Report

Close