Crna Gora treba goste sa zapada i iz arapskih zemalja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2023. u 07:00
Ova sezona bi mogla donijeti najveće prihode u povijesti CG/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Svi pokazatelji ukazuju na povećanje broja turista u odnosu na prethodne godine, a stručnjaci predviđaju da će kratkoročno donijeti najveće prihode u povijesti države.

Crna Gora se priprema za nadolazeću turističku sezonu s velikim optimizmom, s nadom da će ovaj put oboriti sve rekorde, piše internetski portal dan.co.me. Svi pokazatelji ukazuju na povećanje broja turista u odnosu na prethodne godine, a stručnjaci predviđaju da će kratkoročno donijeti najveće prihode u povijesti države.

Međutim, cilj je iskoristiti ovaj trenutak za postizanje dodatne vrijednosti i dugoročni razvoj crnogorskog turizma, smatra financijski analitičar Oleg Filipović.

“Kratkoročno ova sezona treba da nam donese najveće prihode u povijesti, a dugoročno bi taj nalet trebalo da iskoristimo kako bismo dobili dodatnu vrijednost, kako bismo produžili sezonu, odnosno povećali broj turističkih dana, sa sadašnjih 100–150 na 250–270 dana”, navodi Filipović.

“Crna Gora mora napraviti strategiju za razdoblje od tri do pet godina, kako da dođe do produženja sezone, a to bi bio temelj budućeg razvoja crnogorskog turizma. Drugi problem svakako jeste radna snaga, odnosno nedostatak iste zbog odlaska ljudi u Hrvatsku i zemlje Zapada zbog boljih uvjeta, odnosno primanja.

Najavljuje se dolazak radnika iz Nepala, Filipina i slično, koji rade po znatno nižim platama, ali ako već ne možemo da nađemo domaću radnu snagu, onda treba razmisliti o uvozu radnika, ali naravno voditi računa o bezbjednosti države kao i ne ugroziti tržište, onda i ubrzati izdavanje dozvole za rad”, poručuje Filipović.

Filipović smatra i da su potrebne nove investicije u turizam, jer bez toga nema daljeg razvoja. “Treba se otvoriti ka novim tržištima. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, i znatnijim prilivom turista sa Zapada, treba nastaviti tako i pokušati da privučemo što više ljudi, odnosno da pokušamo da se vratimo na 1989. godine, kada su turisti na našem primorju dominanto bili sa Zapada, odnosno Nijemci, Šveđani, Norvežani i slično. To nije lak zadatak, ali to bi morao biti primarni cilj, dok bi sekundarni cilj trebalo da budu arapske zemlje.”, ističe Filipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close