Crna Gora: Slovenski investitori vide prilike u IT sektoru

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2023. u 07:00
Slovenski investitori posluju u nekim od najbitnijih sektora u Crnoj Gori/Shutterstock

Slovenske tvrtke posluju u sektorima financija, logistike, energetike.

Tema slovenskih investicija u Crnu Goru bila je u fokusu ovotjednog slovensko-crnogorskog poslovni foruma održanog u Podgorici.

Kako je istaknuo slovenski veleposlanik Gregor Presker, oko 150 slovenskih tvrtki aktivno posluje u Crnoj Gori. Poslovne prilike za slovenska poduzeća su u industriji informacijske tehnologije, na području zaštite okoliša te u uzgoju i proizvodnji hrane. Sve je više i crnogorskih ulaganja u Sloveniju.

Važnost turizma
Ravnatelj Instituta za strateška rješenja Tine Kračun istaknuo je da dvije zemlje moraju razviti model u kojemu će opskrbni lanci biti brzi, učinkoviti i kvalitetni u međusobnoj suradnji. To će dvjema zemljama donijeti međunarodnu konkurentnost i vidljivost, uvjeren je.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić istaknula je, između ostalog, iskustva slovenskog turističkog sektora koja mogu pomoći crnogorskom turizmu u daljnjem razvoju. Važna će biti i potpora Slovenije na putu europskih integracija, dodala je.

V.d. generalne direktorice Direkcije za investicije i razvoj konkurentnosti u turizmu Olivera Blagojević Popović naglasila je da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Prema njezinom mišljenju, poslovno okruženje je povoljno za investitore.

Održan je i okrugli stol o ekonomskim integracijama i suradnji na Zapadnom Balkanu, na kojem je izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Irena Radović istaknula multiplikativni učinak stranih ulaganja.

Vlasnik građevinske tvrtke Zetagradnja, koja posluje i u Sloveniji, Blagota Baća Radović, između ostalog, istaknuo je mogućnosti u području jačanja energetske samodostatnosti. Prema njegovim riječima, posebno su atraktivna ulaganja u području solarne energije.

Slabija konkurentnost
Predstavnici slovenskih tvrtki upoznali su predsjednika Mila Đukanovića s poslovnim planovima, ali i poteškoćama s kojima se susreću u poslovanju. Posebno je istaknuta važnost uključivanje predstavnika crnogorskog biznisa u asocijacije koje se zalažu za tržišnu, inkluzivnu i zelenu ekonomiju.

“Poruke poslovnih ljudi Đukanović je razumio na način da je Crna Gora izgubila konkurentsku prednost i da se ovom pitanju sistemski treba posvetiti u narednom periodu”, zaključuje se.

Komentirajte prvi

New Report

Close