Crna Gora: Siva ekonomija dominira tržištem nekretnina

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori postoji 266 registriranih agencija, ali značajan broj građana bavi se ovim poslom nelegalno.

U Crnoj Gori postoji 266 registriranih agencija za posredovanje u prometu nekretnina, ali značajan broj građana i stranih državljana bavi se ovim poslom nelegalno, pa se nekretnine oglašavaju na portalima ili grupama na društvenim mrežama.

Predsjednik Grupacije za promet nekretninama Veselin Dragaš, komentirajući probleme u prodaji i najmu nekretnina, za Vijesti je rekao da se nekretnine oglašavaju na društvenim mrežama, između ostalih, na Facebooku, Instagramu i Telegramu.

Novi zakon
Grupacija za promet nekretnina formirana je u okviru Odbora trgovinskih udruženja Privredne komore (PKCG), a bavi se pružanjem pomoći i podrške poduzećima koja se bave posredovanjem u prometu nekretnina.

266

ovlaštenih agencija djeluje na crnogorskom tržištu nekretnina

Dragaš je kazao kako vjeruje da će se donošenjem Zakona o posredovanju u prometu i najmu nekretnina, koji je u javnoj raspravi, dobiti točan broj registriranih agencija i agenata, jer predviđa uvođenje registra, pišu Vijesti. Ministarstvo gospodarskog razvoja i turizma dalo je taj prijedlog zakona u javnu raspravu do kraja mjeseca, a PKCG je inicirao taj zakonski akt nakon što je, kako navode iz ovog Vladinog resora, napravio analizu i ukazao na probleme u tržište.

Posredovanjem se legalno bave neke tvrtke, ali imaju drugu šifru djelatnosti, pa je broj onih koji su registrirani za obavljanje djelatnosti agencije za posredovanje u prometu nekretnina teško utvrditi, rekao je Dragaš.

Dodao je da se prema njihovim istraživanjima, podacima Centralne banke i Monstata, procjenjuje da je tijekom 2021. godine u Crnoj Gori prikupljeno najmanje četiri milijuna eura provizije od posredovanja u prometu nekretnina, u gotovini ili preko ino računa građana, što oštetio državni proračun za više od milijun eura, po osnovi poreza na dodanu vrijednost i dobiti.

Dragaš je pojasnio da kupac prilikom kupnje nekretnine plaća porez na promet nekretnina po stopi od tri posto od vrijednosti nekretnine, dok prihodi od poreza na nekretnine pripadaju državi, općinskom proračunu i Fondu izravnanja, u omjeru 10. -80-10 posto.

Naveo je i da kada kupac postane vlasnik nekretnine plaća godišnji porez na nekretnine koji obračunavaju i naplaćuju jedinice lokalne samouprave po razmjernoj stopi od 0,25 posto do jedan posto tržišne vrijednosti.

“Glavni grad je prošle godine po osnovu naplate poreza na nekretnine ostvario prihod od 12,82 milijuna eura, Budva 18,22 milijuna eura, dok Herceg Novi ove godine očekuje prihod od 8,2 milijuna eura”, rekao je Dragaš.

Rijetki ugovori
Osim toga, naveo je da općine ostvaruju značajne prihode temeljem naknade za uređenje gradskog zemljišta koja se plaća prilikom ishođenja građevinske dozvole, te da se na naknade i javnobilježničke usluge obračunava PDV i plaća porez na dobit, pa s rastom toga tržištu, povećava se i obujam radova u građevinarstvu.

Među aktualnim problemima na tom tržištu Dragaš je naveo visoku zastupljenost sive ekonomije, nekvalitetnu uslugu i nepostojanje osiguranja od odgovornosti za posrednike, nedostatak potrebne stručne edukacije agenata, činjenicu da se u praksi rijetko sklapaju ugovori i da nemaju sve potrebne elemente, obveze i odgovornosti, te provizije često plaćaju u gotovini, a ne preko računa.

Komentirajte prvi

New Report

Close