Crna Gora se zadužila na međunarodnom tržištu uz kamatnu stopu od 5,88%

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Crnogorska vlada izdala je obveznicu na rok od sedam godina u iznosu od 687 milijuna eura uz značajan interes investitora.

Na Londonskoj burzi u srijedu je sklopljena sedmogodišnja transakcija u iznosu od 687 milijuna eura i kamati od 5,88 posto, rekao je crnogorski premijer Milojko Spajić.

Kazao je da će tako osigurani novac biti iskorišten isključivo za vraćanje starih kredita, ali i infrastrukturne projekte za razvoj države.

“Nažalost, ovih smo dana svjedočili strašnim i senzacionalističkim medijskim napisima o transakciji koja je prkosila svim pravilima Londonske burze koja nalažu da transakcija nije javna dok se cijeli proces ne završi, kada se obveznicom može slobodno trgovati na burzi i svi njeni detalji postaju dostupni svima”, rekao je Spajić.

Interes investitora
Unatoč tome, kako je naveo, pojedini mediji i kvazianalitičari nisu prestali bombardirati javnost nagađanjima, poluistinama i lažnim informacijama prije okončanja procesa.

Zaduženje je u dolarima, a planira se hedging angažman kojim bi se država zaštitila od valutnog rizika. Ministar financija Novica Vuković, gostujući u Dnevniku 2 TVCG, rekao je da je interes investitora koji žele uložiti svoj novac u Crnu Goru ogroman, te da je danas konačna kamatna stopa iznosila 5,88 posto.

Otvaranje američkog tržišta

Interes investitora koji žele uložiti svoj novac u Crnu Goru bio je ogroman, 4,6 milijardi dolara je bio interes za državni dug.

“Izlazak na američko tržište u ovom trenutku je kroz samu analizu, što je nekoliko tjedana bila tema Ministarstva financija zajedno sa svim svjetskim investitorima. U tom procesu pokazan je izniman interes za otvaranje crnogorskog tržišta investitorima iz Amerike, a tamo su najpovoljniji uvjeti”, rekao je Vuković. Istaknuo je da postoji veliki interes investitora za crnogorske obveznice.

“Interes investitora koji žele uložiti svoj novac u Crnu Goru bio je ogroman, 4,6 milijardi dolara je bio interes za crnogorske obveznice”, rekao je Vuković.

Vuković je rekao da se Vlada ne zadužuje zbog troškova administracije, već zbog prijašnjih obveza države koje se moraju redovito podmirivati.

“Vodimo odgovornu politiku javnih financija – potrošnju financiramo iz prihoda, odnosno redovno servisiramo sve obveze – poput plaća, socijalnih davanja, mirovina i slično, a mirovine smo povećali na 450 eura iz vlastitih prihoda.

Da se razumijemo – današnji kredit nema nikakve veze s nadolazećim dodatnim poboljšanjem standarda, koje predviđa najavljeno povećanje plaća. Također, nema nikakvih tajni – izdavanje obveznica provedeno je sukladno Zakonu o proračunu i Odluci o zaduživanju za 2024. Utvrđeno je da se država ove godine može zadužiti za ukupno milijardu i 150 milijuna eura”, tvrdi.

Dodatno zaduživanje
Na pitanje hoće li država trebati dodatno zaduživanje, Vuković je rekao da je definirano da se država može zadužiti za milijardu i 150 milijuna eura.

“Što u konačnici predstavlja servisiranje obveza za ovu godinu, kapitalni proračun i stvaranje fiskalne rezerve za 2025. godinu”, rekao je Vuković.

Napominje da je, prema projekcijama Ministarstva financija, za 2024. godinu za otplatu duga predviđeno ukupno 656,7 milijuna eura, od čega se 518,63 milijuna odnosi na otplatu glavnice, a 138,07 milijuna eura na otplatu kamata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close