Crna Gora se do kraja godine mora zadužiti za oko 200 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2023. u 06:23
Foto: Shutterstock

Ministar financija Novica Vuković najavljuje zaduživanje kod domaćih banaka.

Vlada se do kraja godine planira zadužiti između 150 i 200 milijuna eura kako bi servisirala sve obveze, najavio je ministar financija Novica Vuković i najavio da bi se to moglo učiniti preko domaćih banaka.

– Gledajući realna očekivanja do kraja godine, a temeljem revidiranih projekcija planova prihoda i rashoda koji su rebalansom svih obveza koje nas čekaju do kraja godine, a koje imamo, uvećani za 125 milijuna eurs servisirati, ostvarenje deficita potrošnje iscrpit će raspoložive depozite države, tako da će biti potrebno poduzeti akcije na tržištu kapitala kako bi se osigurala potrebna sredstva za redovno servisiranje – rekao je Vuković na sjednici Skupštinskog odbora za gospodarstvo, financije i proračun.

Znatno veći rashodi

Rashodi za razdoblje siječanj-listopad iznosili su 1,94 milijarde eura i za 265 milijuna veći su nego u istom razdoblju lani.

Fiskalna rezerva
Prema njegovim riječima, prema preliminarnim projekcijama, očekuje se da će to biti između 150 i 200 milijuna eura. “Cilj je napraviti fiskalnu rezervu i krenuti u godinu. Ovdje nemamo izbora, htjeli mi to ili ne i jesmo li to spremni ili ne. Moramo se ponašati odgovorno “, rekao je Vuković. Dodao je da su imali sastanke s domaćim bankama te da je ostvarena iznimna suradnja. Također, sa svim ostalim relevantnim institucijama razgovarali su o izvorima financiranja.

“Odaziv je zadovoljavajući, ostvarena je iznimna suradnja pa ćemo u ovoj iteraciji djelovati u tom smjeru “, najavio je Vuković. Skupštinski odbor podržao je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o proračunu za ovu godinu s Prijedlogom izmjena i dopuna Odluke o zaduživanju. Vuković je objavio da su 30. listopada, kada su preuzeli dužnost, u državnoj blagajni imali 141 milijun, a na kraju mjeseca 146 milijuna eura.

“U državnoj blagajni je bilo 20 milijuna, zatim je oko 21 do 22 milijuna ostalo kao dolarski iznos na hedging računu i bilo je 100 milijuna što je dug prema Deutsche Banku. O tom iznosu govorimo kada su u pitanju raspoloživa likvidna sredstva za ispunjavanje obaveza budžeta Crne Gore”, rekao je Vuković.

Prihodi iznad plana
Na današnji dan, kazao je, imaju 6,6 milijuna eura, kao i 66 milijuna duga prema Deutsche Banku. Vuković je precizirao da su proračunski prihodi za razdoblje siječanj-listopad iznosili 2,12 milijardi eura, što je 507 milijuna eura više nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi premašili plan za 371 milijun eura.

Rashodi za razdoblje siječanj-listopad iznosili su 1,94 milijarde eura. Manji su za 120,8 milijuna od planiranih, dok su za 265 milijuna veći nego u istom razdoblju lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close