Crna Gora: Rekord na autocesti daleko od održivog

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Broj propusnica tek je početkom srpnja porastao na više od deset tisuća, a tijekom zime i proljeća broj propusnica radnim danima u prosjeku se kretao oko četiri tisuće, a vikendom do sedam-osam tisuća.

U nedjelju, 13. kolovoza, na dionici autoputa Podgorica – Mateševo ​​postavljen je novi rekord u broju vozila koja su prošla 15,55 tisuća, što je daleko od održivog, pišu Vijesti. Prema podacima Monteputa, ovo je treći put u 13 mjeseci rada ove dionice da broj dnevnih prolazaka prelazi 15.000 vozila.

Dionica autoputa tog dana donijela je oko 60.000 eura, pišu Vijesti. Broj propusnica tek je početkom srpnja porastao na više od deset tisuća, a tijekom zime i proljeća broj propusnica radnim danima u prosjeku se kretao oko četiri tisuće, a vikendom do sedam-osam tisuća. Dvije godišnje rate za ovu dionicu autoceste, s kamatama, iznose oko 80 milijuna eura.

Da bi se rate kredita vraćale od naplate cestarine, potrebno je da prosječan dnevni promet bude oko 60.000 vozila, odnosno četiri puta više od sadašnjeg maksimuma. Prema Studiji izvodljivosti autoputa Bar – Boljare, koju je 2008. godine izradio Louis Berger Sas, u najpovoljnijoj varijanti broj prolazaka vozila na dionici Podgorica – Mateševo ​​bio bi 23 do 2027. kada je planirana izgradnja i ostalih dionica.

Od početka godine do 14. kolovoza tom je dionicom autoceste prošlo 1,42 milijuna vozila. Monteput upravlja tunelom Sozina i ovom dionicom autoputa, a zadužen je i za izradu tehničke dokumentacije za ostale dionice autoputa Bar – Boljare. Prema planu tvrtke za ovu godinu, od naplate cestarine kroz Sozinu očekuju prihod od 11 milijuna eura, a od autoceste 9,4 milijuna eura, te 42,5 milijuna eura od prodaje izgrađenih trafostanica i druge elektroenergetske infrastrukture CEDIS-u i CGES-u. pa će uz nešto manje prihode ukupno iznositi 63,6 milijuna eura.

Od prodaje energetskih objekata Monteput planira odmah otplatiti kredit od 41 milijun eura uzet za njihovu izgradnju. Ukupni troškovi rada tunela Sozina, uključujući i troškove zaposlenika, procijenjeni su na 4,88 milijuna eura, a dionice autoceste na 8,1 milijun eura. Troškovi rada službe koja se bavi pripremom dokumentacije za ostale dionice autoceste iznosit će nešto više od milijun eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close