Crna Gora razmatra novo izdanje obveznica na međunarodnom tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ministarstvo financija priprema novo izdanje državnih obveznica za financiranje ovogodišnjeg proračuna, o čemu se nedavno raspravljalo na sjednici Vlade.

Ministarstvo financija priprema novo izdanje državnih obveznica na međunarodnom tržištu za financiranje ovogodišnjeg proračuna, o čemu se nedavno raspravljalo na sjednici Vlade pod točkom interne, doznaju Vijesti neslužbeno iz više izvora.

Ministarstvo financija i Vlada, prilikom izlaska na tržište zbog obveze vraćanja starih dugova, poštuju Zakon o proračunu Crne Gore i Odluku o zaduživanju Crne Gore za tekuću godinu.

“Dakle, nije tajna da je neophodno da država vrati stare dugove i da o tome odlučuje, u skladu sa zakonom koji je usvojila Skupština Crne Gore, rečeno je iz resora financija.

Praćenje tržišne situacije
Kako su naveli, Ministarstvo financija konstantno prati kretanja na međunarodnom tržištu, kako bi se utvrdilo najpovoljniji trenutak za izlazak na tržište potencijalnog izdanja obveznica.

“Ističemo da smo najavili da razmatramo mogućnost izdavanja obveznica i sklapanja aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama i poslovnim bankama kako bismo, ovisno o tržišnim kretanjima, donijeli adekvatnu odluku kada i u kojem obujmu aranžmani za proračunsko financiranje će se provoditi, najavili su.

Koliko treba otplatiti ove godine?

Otplata starog duga ove godine iznosi 518,72 milijuna eura glavnice i oko 138 milijuna eura kamata.

S ciljem odgovornog upravljanja javnim financijama, dodaju, Ministarstvo financija kontinuirano održava kontakt s investitorima na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala, kao i analizira kretanja na svjetskim tržištima, kako bi se postigli što povoljniji uvjeti u okviru upravljanja javnim dugom Crne Gore.

“Posebno ističemo da priprema zaduženja u svakoj uređenoj državi zahtijeva visok stupanj povjerljivosti podataka kako se država ne bi izložila riziku da poremeti cijene postojećih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala i time ugrozi početnu cijenu potencijalnog zaduživanja. O odlukama koje se provode/provode, sukladno zakonu, obavještavamo i obavještavat ćemo javnost, dok medijske špekulacije mogu samo naštetiti poziciji države na tržištu, a to ne bi trebala biti namjera niti jednog društvenog aktera – poručili su iz resora kojim upravlja Novica Vuković.

Također ističu da će se sredstva osigurana zaduživanjem, sukladno Zakonu o proračunu za ovu godinu, koristiti isključivo za financiranje otplate postojećeg duga, kao i za financiranje kapitalnog proračuna i stvaranje fiskalne pričuve za narednu godinu. godina.

“Konkretno, Zakonom o proračunu predviđena je mogućnost zaduživanja do iznosa od 650 milijuna eura za osiguranje nedostajućih sredstava u 2024. godini, među kojima prevladavaju obveze iz prethodnog razdoblja”, stoji u priopćenju.

Veliki dugovi
Otplata starog duga ove godine iznosi 518,72 milijuna eura glavnice i oko 138 milijuna eura kamata. Već u travnju na naplatu će doći dio obveza iz proteklog razdoblja. Sukladno zakonu o proračunu, moguće je i zaduživanje do 500 milijuna eura, isključivo za potrebe mogućeg povoljnijeg refinanciranja duga i stvaranja fiskalne pričuve za 2025. godinu.

Napominjemo da se niti jedan novi proračunski rashod neće financirati iz duga, osim kapitalnog proračuna, čime je ispunjeno zlatno pravilo proračuna da se sve tekuće obveze financiraju iz tekućih prihoda – zaključuje se.

Komentirajte prvi

New Report

Close